Α, όπως Απόλαυση

28/10/2012 by beautyworkshop.gr

© beautyworkshop.gr

Ο G. λέει πως το φαγητό συνδέεται άμεσα με την έννοια της λακανικής jouissance. Για αυτό εκτιμά βαθύτατα τις στιγμές εκείνες που έχω έμπνευση και φτιάχνω φαγητά που βρίσκονται στην καρδιά των προτιμήσεών του.

Το σπετσοφάι είναι ένα από αυτά. Στην συγκεκριμένη έκδοση, είναι λίγο λειψό -του λείπουν οι πιπεριές και ο G. δεν μου χαρίστηκε- αλλά από γευστικής απόψεως παραδέχθηκε πως ήταν νοστιμότατο!

Σπετσοφάι της Μουμούς

Για μια μέτρια γάστρα (2-3 ατόμων) θα χρειαστείς:
1 κιλό λουκάνικα χωριάτικα (εγώ χρησιμοποίησα Τήνου)
1-1 1/2 κιλό κολοκυθάκια όσο πιο μικρά βρεις
1 μεγάλο κρεμμύδι πολύ χοντροκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο
1 συσκευασία 500 γραμμ. ντομάτα (τύπου πασάτα) ή 1 κονσέρβα ντοματάκια ενισχυμένα με 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
χοντροκομμένο μαϊντανό και μάραθο, όσο σου αρέσει (εγώ έβαλα ποσότητα που αντιστοιχεί σε 2 φλυτζάνια του τσαγιού)
ελάχιστο λάδι (ως 2 κουταλιές της σούπας)
λίγο αλάτι, μπούκοβο κατά βούληση
ρίγανη, δενδρολίβανο, δυόσμο από μία πρέζα.

Εκτέλεση: Ρίχνεις όλα τα υλικά μαζί στη γάστρα, συμπληρώνεις με νερό (περίπου 1 νεροπότηρο), βάζεις τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 210 βαθμούς και ψήνεις για 1 ώρα και 15 λεπτά.

Στη συνέχεια, ανοίγεις το φούρνο για να τσεκάρεις αν χρειάζεται νερό, ανακάτεμα κλπ.
Χαμηλώνεις η θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και αφήνεις άλλα 30-40 λεπτά.

Τιπ 1: Πριν κλείσεις το φούρνο, μπορείς να εκμεταλλευτείς τη θερμοκρασία του και να φτιάξεις λίγο ρύζι που θα συνοδεύσει άψογα το σπετζοφάι σου.

Παίρνεις ένα μικρό πυρέξ στο οποίο έχεις ρίξει 1 κούπα ρύζι μαύρο και 4 κούπες νερό βραστό και το βάζεις και αυτό στο φούρνο, δίπλα στη γάστρα.

Δεν χρειάζεται καπάκι και δεν χρειάζεται να συμπληρώσεις λάδι ή αλάτι. Το ρύζι είναι ιδανικό για να συνοδεύσει το σπετζοφάι, τόσο από διατροφική άποψη (είναι ο τέλειος υδατάνθρακας για τις πρωτεϊνες και τα λιπαρά που έχεις στη γάστρα), όσο και από άποψη γεύσης: Βράζοντάς το σκέτο, θα “τραβήξει” αλάτι, λάδι και μπαχαρικά όταν αναμειγχθεί με το σπετζοφάι στο πιάτο, αμβλύνοντας τη γενική αίσθηση που αφήνει αυτό το ομολογουμένως πικάντικο και κάπως βαρύ φαγητό.

Μπορείς να βάλεις όποιο είδος ρυζιού θέλεις, όμως σου συστήνω ανεπιφύλακτα το μαύρο (αναποφλοίωτο), γιατί, ακόμα και να βράσει λίγο παραπάνω, δεν λασπώνει!

© beautyworkshop.gr

Τιπ 2: Αυτό το φαγητό θα ήταν υπερβολικά βαρύ, αν δεν είχα προψήσει τα λουκάνικα, τα οποία έχουν αποστραγγιστεί από όλο το λίπος τους -για αυτό σου είπα πως πρέπει να βάλεις λίγο λαδάκι: επειδή τα λουκάνικα, μετά το ψήσιμο, έχουν γίνει fat-free!

Ο τρόπος που το έκανα, απλούστατος! Πριν 2 μέρες έτυχε πάλι να φτιάξω φαγητό φούρνου, οπότε εκμεταλλεύτηκα για μία ακόμα φορά την υπάρχουσα θερμοκρασία: έβαλα τα λουκάνικα σε ένα μικρό πυρέξ, και όταν άνοιξα το φούρνο για να ελέγξω το φαγητό, τα άφησα να ψηθούν για ένα 40λεπτο, χρόνος υπέρ-αρκετός για να “βγάλουν” όλο τους το λίπος. Αυτό μπορείς να το κάνεις όποτε έχεις μαγειρευτό φαγητό, και να φυλάξεις τα ψημένα λουκάνικα είτε στο ψυγείο (αν σκοπεύεις να τα μαγειρέψεις μέσα στις επόμενες 1-2 μέρες), είτε στην κατάψυξη.

Y.Γ. Δεν είμαι πολύ σίγουρη για την καταγωγή αυτού του φαγητού, έχω την εντύπωση πως το σπετζοφάι είναι πηλιορείτικη σπεσιαλιτέ. Παρόλα αυτά, κάθε φορά που το μαγειρεύω, σιγοτραγουδώ το Ηπειρώτικο της Αφροδίτης Μάνου…

Advertisements

BW Topics

BW Archives

BW Calendar

October 2012
M T W T F S S
« Sep   Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

BW on Skype: BeautyWorkshop.gr

All about BW

beautyworkshop.gr

beautyworkshop.gr

beautyworkshop.gr is a (very) personal blog on beauty –the beauty hidden in bottles and perfumes, but also the other side of it, the one you discover in a great song, a well-cooked meal, a book you don’t want to stop reading or a conversation with a person that loves his or her job.

View Full Profile →

The Idle Cooperative

Σκέψεις - Απόψεις - Εμπειρίες

The Fragrant Man

Fragrant Thoughts, Fragrant Journeys, Perfume Personalities, Interviews and Private Collections from Around the World

A Man's World

Man stuff and things you should know.

iphigeneia panetsou

A fine WordPress.com site

my gourmet nightmare

delectable recipes for sensitive foodies

Bold Athens

Explore your city

The Curly Sue

pop culture/nasty stuff

Mamatsita

Homemade recipes-Homemade Fun

Don't give a SHIRT

My style, my fashion, my passion

meanwhile

"Social misery has inspired the comfortably-off with the urge to take pictures, the gentlest of predations, in order to document a hidden reality, that is, a reality hidden from them. Gazing on other people's reality with curiosity, with detachment, with professionalism, the ubiquitous photographer operates as if that activity transcends class interests, as if its perspective is universal. In fact, photography first comes into its own as an extension of the eye of the middle-class flâneur, whose sensibility was so accurately charted by Baudelaire. The photographer is an armed version of the solitary walker reconnoitering, stalking, cruising the urban inferno, the voyeuristic stroller who discovers the city as a landscape of voluptuous extremes… The flâneur is not attracted to the city's official realities but to its dark seamy corners, the neglected populations—an unofficial reality behind the façade of bourgeois life that the photographer 'apprehends,' as a detective apprehends a criminal."

ΒΙΒΛΙΟΑΝΙΧΝΕΥΤΗΣ

Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που αγαπούν τα βιβλία: Παλαιά (σπάνια, δυσεύρετα, εξαντλημένα, μεταχειρισμένα), και καινούργια. Διαθέτουμε σήμερα, τα βιβλία που θα ψάχνετε αύριο.

Ephemeron

Παρατηρώντας τη βιομηχανία του εφήμερου

η Μπουρού

Μπουρού η (Charonia Tritonis) μεγάλο κοχύλι που χρησιμοποιείται ως τηλεβόας.Λέγεται επίσης κόχυλας,κήρυκας,τσαμπούνα και κόργιαλος.

Αναγεννημένη

"Και το ξερό κεφάλι μου μυαλό ποτέ δε βάζει, όσο τα πόδια μου βαστούν, στο δρόμο θα με βγάζει"

Σχόλια για in my closet

life is beautiful…the only thing we need is to know the techniques!

Follow us or DIE!

Everything is DONE to satisfy YOU!

%d bloggers like this: