Μια μέρα στο Chef’s Club

16/11/2012 by beautyworkshop.gr

Σαλάτα με ρόκα, γλυστρίδα και σύκο με τυρί μαστέλο © beautyworkshop.gr

Είμαι σίγουρη πως ελάχιστοι από εσάς γνωρίζουν πως στην Ελλάδα υπάρχει Λέσχη Αρχιμαγείρων, και μάλιστα είναι ενεργή από το 1992, δηλαδή 20 ολόκληρα χρόνια! Αν και καλών προθέσεων, η Λέσχη Αρχιμαγείρων, κατά τη γνώμη μου, δεν δραστηριοποιείται όσο θα μπορούσε. Ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που περνάμε, η επίδραση των κορυφαίων Ελλήνων σεφ θα μπορούσε να είναι καταλυτική στα δρώμενα και να επηρεάσει πολύ ουσιαστικότερα τα πράγματα στον Ελληνικό τουρισμό -η αξιέπαινη προσπάθεια για την καθιέρωση του Ελληνικού πρωινού στα ξενοδοχεία έχει μάλλον ατονίσει τα τελευταία 2 χρόνια…

Σε κάθε περίπτωση, είναι μια ευχάριστη διαπίστωση πως οι νεότεροι Έλληνες σεφ δείχνουν μια σαφή προτίμηση προς τα Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, πραγματοποιώντας στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία -πόση περισσότερη ρόκα-παρμεζάνα-μπαλσάμικο πια;!

Κανταΐφι γαρίδας με φυστίκι, χτένια σχάρας με κονπότ φραγκόσυκου, αχινός με φύκι και αφρό μοσχολέμονου © beautyworkshop.gr

Μια τέτοια ευχάριστη διαπίστωση έκανα προ ημερών, δοκιμάζοντας τα πιάτα του Executive Chef του Αστέρα Βουλιαγμένης Στράτου Καλαθάκη, ως καλεσμένη της Electrolux. Το brand είναι κορυφαίος προμηθευτής επαγγελματικών συσκευών σε παγκόσμιο επίπεδο, με πελάτες τις μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων, εστιατορίων κλπ. Πρόσφατα αποφάσισε να ενσωματώσει τμήμα αυτής της εξειδίκευσης και σε μια οικιακή σειρά υψηλής τεχνολογίας, η οποία καταναλώνει ακόμα λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τις συσκευές ενεργειακής κλάσης Α.

Όση ώρα ακούγαμε τις αρετές των νέων συσκευών (προσωπικά, ζήλεψα την επαγωγική εστία!), ο κ. Καλαθάκης ανακάτευε, ψιλόκοβε, σόταρε, γλάσσαρε, υμνώντας, παράλληλα, τις γεύσεις και τις δυνατότητες συνδυασμών που δίνουν παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα, όπως το φραγκόσυκο, τα τυριά, το φυστίκι Αιγίνης. Ταυτόχρονα, μας έδωσε να δοκιμάσουμε μια πάστα φυστικιού, η οποία με κέρδισε αυτόματα…

Φιλέτο αρνιού με “μπακλαβά” από αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και jus αρωματισμένο με λεβάντα © beautyworkshop.gr

Η απλότητά της μεγαλειώδης: καθαρισμένα, ανάλατα φυστίκια Αιγίνης χτυπημένα με ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν αλοιφή. Η γεύση είναι ιδιαιτέρως πυκνή -ο σεφ την είχε συνδυάσει με θαλασσινά. Αργότερα στο τραπέζι, μπήκα στον πειρασμό να τον ρωτήσω: Πως θα σας φαινόταν με γίδα στη γάστρα; Προς μεγάλη μου έκπληξη, ενθουσιάστηκε!

Κρέμα με άρωμα μαστίχας, μπισκότα πτι-μπερ με κονπότ σταφυλιού σταφίδας και τσιπς σοκολάτας © beautyworkshop.gr

Μπήκαμε άμεσα στη συζήτηση για τα ελληνικά κρέατα και πόσο πολύ ανώτερη είναι η ποιότητά τους σε σχέση με τα αμφιβόλου προελεύσεως βοδινά που καταναλώνουμε: γίδα, τράγος, γκιόσα, ζυγούρι είναι κρέατα ιδαιτέρως νόστιμα, αποτελούν εξαιρετική βάση για πολλά παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, είναι πάντα ελληνικής προέλευσης και όχι “βαφτισμένα”, υψηλής διατροφικής αξίας και προσιτά οικονομικά.

Κι όμως, παρά τα πλεονεκτήματά τους, είναι εντελώς παρεξηγημένα! “Πολλοί άνθρωποι, από το όνομα και μόνο αρνούνται να δοκιμάσουν”, μας λέει ο σεφ και σκέφτομαι πόσο δίκιο έχει: στο δικό μας σπίτι, το μοσχαρίσιο κρέας, που τόσο εγώ όσο και ο G. θεωρούμε επί το πλείστον άνοστο, μπαίνει σπάνια. Όταν κάνουμε τραπέζι σε φίλους, συνήθως μαγειρεύω κάποιο από τα παραπάνω (γίδα, τράγο, ζυγούρι κλπ), χωρίς να λέω τι είναι. Κάθε φορά, οι καλεσμένοι μας, που πριν ανατρίχιαζαν στο άκουσμα των λέξεων “τράγος κοκκινιστός”, δηλώνουν ενθουσιασμένοι από τη γεύση!

Ο σεφ Στράτος Καλαθάκης επί το έργον.

Με την ευκαιρία, λοιπόν, μια γρήγορη (στην εκτέλεση!) συνταγή γάστρας, με την προσθήκη της πάστας φυστικιού, όπως την πρότεινε ο σεφ Στράτος Καλαθάκης:

Γίδα Κοκκινιστή με Φυστίκι Αιγίνης

1 1/2 κιλό γίδα καλοπλυμμένη (για να φύγουν, όσο γίνεται, τα ψιλά κοκκαλάκια)
2 συσκευασίες -1 κιλό συνολικά- ντομάτα πασάτα
100 γρ. φυστίκι Αιγίνης λιωμένο στο μπλέντερ με ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
από 1 πρέζα ρίγανη, δυόσμο, θυμάρι και δεντρολίβανο
350 γρ. κριθαράκι

Γίδα κοκκινιστή με Πάστα από Φυστίκι Αιγίνης (πριν και μετά το ψήσιμο) © beautyworkshop.gr

Προθερμαίνετε το φούρνο τους 200 βαθμούς. Βάζετε όλα τα υλικά στη γάστρα, μαζί με αρκετό νερό -κατά προτίμηση ζεστό, για να ξεκινήσει σχετικά άμεσα ο βρασμός-, τόσο ώστε να καλύψει σχεδόν το κρέας. Αφήνετε στους 200 για 50 λεπτά ως 1 ώρα, χαμηλώνετε στους 180 και συνεχίζετε το βράσιμο για 2 ώρες ακόμα.

Στο 3ωρο, ανοίγετε τη γάστρα, χωρίς να κλείσετε το φούρνο. Το κρέας πρέπει να είναι σχεδόν έτοιμο. Χωρίς να το βγάλετε από τη γάστρα, συμπληρώνετε βραστό νερό και ρίχνετε το κριθαράκι. Βάζετε ξανά τη γάστρα στο φούρνο, χωρίς το καπάκι, αυτή τη φορά, και αφήνετε το κριθαράκι να βράσει. Σε 45 λεπτά ως 1 ώρα το φαγητό είναι έτοιμο!

Με την καλημέρα μου!

Χαριτωμένη

Advertisements

BW Topics

BW Archives

BW Calendar

November 2012
M T W T F S S
« Oct   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

BW on Skype: BeautyWorkshop.gr

All about BW

beautyworkshop.gr

beautyworkshop.gr

beautyworkshop.gr is a (very) personal blog on beauty –the beauty hidden in bottles and perfumes, but also the other side of it, the one you discover in a great song, a well-cooked meal, a book you don’t want to stop reading or a conversation with a person that loves his or her job.

View Full Profile →

The Idle Cooperative

Σκέψεις - Απόψεις - Εμπειρίες

The Fragrant Man

Fragrant Thoughts, Fragrant Journeys, Perfume Personalities, Interviews and Private Collections from Around the World

A Man's World

Man stuff and things you should know.

iphigeneia panetsou

A fine WordPress.com site

my gourmet nightmare

delectable recipes for sensitive foodies

Bold Athens

Explore your city

The Curly Sue

pop culture/nasty stuff

Mamatsita

Homemade recipes-Homemade Fun

Don't give a SHIRT

My style, my fashion, my passion

meanwhile

"Social misery has inspired the comfortably-off with the urge to take pictures, the gentlest of predations, in order to document a hidden reality, that is, a reality hidden from them. Gazing on other people's reality with curiosity, with detachment, with professionalism, the ubiquitous photographer operates as if that activity transcends class interests, as if its perspective is universal. In fact, photography first comes into its own as an extension of the eye of the middle-class flâneur, whose sensibility was so accurately charted by Baudelaire. The photographer is an armed version of the solitary walker reconnoitering, stalking, cruising the urban inferno, the voyeuristic stroller who discovers the city as a landscape of voluptuous extremes… The flâneur is not attracted to the city's official realities but to its dark seamy corners, the neglected populations—an unofficial reality behind the façade of bourgeois life that the photographer 'apprehends,' as a detective apprehends a criminal."

ΒΙΒΛΙΟΑΝΙΧΝΕΥΤΗΣ

Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που αγαπούν τα βιβλία: Παλαιά (σπάνια, δυσεύρετα, εξαντλημένα, μεταχειρισμένα), και καινούργια. Διαθέτουμε σήμερα, τα βιβλία που θα ψάχνετε αύριο.

Ephemeron

Παρατηρώντας τη βιομηχανία του εφήμερου

η Μπουρού

Μπουρού η (Charonia Tritonis) μεγάλο κοχύλι που χρησιμοποιείται ως τηλεβόας.Λέγεται επίσης κόχυλας,κήρυκας,τσαμπούνα και κόργιαλος.

Αναγεννημένη

"Και το ξερό κεφάλι μου μυαλό ποτέ δε βάζει, όσο τα πόδια μου βαστούν, στο δρόμο θα με βγάζει"

Σχόλια για in my closet

life is beautiful…the only thing we need is to know the techniques!

Follow us or DIE!

Everything is DONE to satisfy YOU!

%d bloggers like this: