Μια χρονιά – φράπα

07/01/2013 by beautyworkshop.gr

Πρωινό 1ης Ιανουαρίου 2013, στο Σκαφάκι της Πειραϊκής. Με την ευχή να έχουμε μια ηλιόλουστη χρονιά.  © beautyworkshop.gr

Πρωινό 1ης Ιανουαρίου 2013, στο Σκαφάκι της Πειραϊκής. Με την ευχή να έχουμε μια ηλιόλουστη χρονιά. © beautyworkshop.gr

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη “φράπα”; Αν απαντήσατε “μάγουλο” ή “επιδερμίδα”, τότε είμαστε πολύ-πολύ κοντά -κι εγώ το ίδιο σκέφτομαι. Στην πραγματικότητα όμως, η φράπα είναι ένα είδος εσπεριδοειδούς που μοιάζει αρκετά με το λεμόνι, έχει πολύ χοντρή φλούδα και κάνει εκπληκτικό γλυκό κουταλιού.

Για αυτό το λόγο, αντί οποιουδήποτε άλλου θέματος, αποφάσισα να είναι αυτό το πρώτο post του 2013: ένα πολύ νόστιμο γλυκό (και υγιεινό, και “διαιτητικό” όσο γίνεται, όπως όλα τα γλυκά κουταλιού), για να μάς πάει γλυκά η νέα χρονιά!

Πριν από λίγες μέρες, λοιπόν, κατέφτασαν στο σπίτι 2μισι κιλά φράπες, ευγενική χορηγία της θείας Coco από το χωριό -το πώς η θεία έγινε “Coco” δεν μπορεί να αναλυθεί αυτή τη στιγμή. Προς ώρας, αρκούμαι να πω πως είναι υπαρκτό πρόσωπο και δεν τονίζεται στη λήγουσα.

Οι φράπες ήταν φρεσκότατες, παχυλότατες, μοσχομύριζαν και η έμπνευση-απάντηση στην ερώτηση “τι θα τις κάνουμε” ήρθε ακαριαία: γλυκό κουταλιού.

Προφανώς δεν υπήρχε σχετική συνταγή στο σπίτι ούτε για δείγμα. Όσο για το διαδίκτυο, ειδικά σε θέματα που άπτονται της μαγειρικής τέχνης, η μάμα μου επιλέγει να το αγνοεί επιδεικτικά. Αντιθέτως, έχει τυφλή εμπιστοσύνη σε ένα αρχαίο βιβλίο της Σοφίας Σκούρα και έναν Τσελεμεντέ που, στα τέλη της δεκαετίας του ’60 που κυκλοφόρησε, θα έπρεπε να θεωρείται “μνημειώδες έργο για την ελληνική κουζίνα”.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αντιτάχθηκα στις επιθυμίες της: “Κάτσε να μαθαίνεις”, μου είπε, “θα τις κάνουμε σαν κίτρο, αλλά κάπως διαφορετικά”. Ότι πείς, MamaLoco!

Και ξεκινάει η οδύσσεια της φράπας! Γιατί η φράπα μπορεί να είναι νοστιμότατη, αλλά ανήκει στα λεγόμενα “μπελαλίδικα”, που θέλουν ώρες και ώρες για να γίνουν, αν και, ως προς την τεχνική, δεν είναι δύσκολο γλυκό.

 Στην τεχνική, μοιάζει με το γλυκό κίτρο και στην όψη με το γλυκό λεμόνι, όμως η γεύση είναι εντελώς δική της. © beautyworkshop.gr

Στην τεχνική, μοιάζει με το γλυκό κίτρο και στην όψη με το γλυκό λεμόνι, όμως η γεύση είναι εντελώς δική της. © beautyworkshop.gr

Βήμα πρώτο
Καθαρίζουμε τις φράπες από τη σάρκα τους, τις κόβουμε μεγάλα κομμάτια (σε μέγεθος κατάλληλο για να σερβιριστούν ως γλυκό κουταλιού) και ξύνουμε στον τρίφτη ή αφαιρούμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι την εξωτερική τους επιφάνεια. Αυτή η διαδικασία καλό είναι να γίνει ακόμα κι αν οι φράπες δεν είναι κερωμένες, για να μην πικρίσει το γλυκό. Στο ζύγισμα, από τα 2μιση κιλά φράπες, είχε μείνει το 1μιση. Με βάση αυτήν την ποσότητα θα κινηθούμε σε όλη τη συνταγή.

Βήμα δεύτερο
Ξεπλένουμε τις φράπες με νερό και τις βάζουμε να βράσουν για 5-8 λεπτά (μέχρι να μαλακώσουν λιγάκι). Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε μέσα σε κρύο καθαρό νερό για 24 ώρες. Μέσα στο 24ωρο, αλλάζουμε το νερό τουλάχιστον 4-5 φορές (ανά 5-6 ώρες).

Τα γλυκά κουταλιού θεωρούνται τα πλέον υγιεινά και διαιτητικά -και είναι, εφόσον δεν περιέχουν αλεύρι, βούτυρο, κρέμα ή αυγά: 1 μερίδα γλυκό κουταλιού φράπα δίνει 70-100 θερμίδες (ανάλογα με το μέγεθος του κομματιού). Μπορείτε, μάλιστα, να πειραματιστείτε, αντικαθιστώντας τη μισή ζάχαρη με στέβια, για ακόμα λιγότερες θερμίδες. Στο site www.sweetestevia.gr υπάρχουν διάφορες οδηγίες για το πώς χρησιμοποιείται η στέβια. Στην παρουσίαση που είχε γίνει πέρισυ το καλοκαίρι, ο chef patissier Δημήτρης Χρονόπουλος, ο οποίος έχει κάνει και όλες τις συνταγές στο site, μας είπε πως δεν έχει καταστεί εφικτό να γίνει γλυκό κουταλιού αποκλειστικά με στέβια, όμως, μπορείτε να πειραματιστείτε στο μισό-μισό. © beautyworkshop.gr

Τα γλυκά κουταλιού θεωρούνται τα πλέον υγιεινά και διαιτητικά -και είναι, εφόσον δεν περιέχουν αλεύρι, βούτυρο, κρέμα ή αυγά: 1 μερίδα γλυκό κουταλιού φράπα δίνει 70-100 θερμίδες (ανάλογα με το μέγεθος του κομματιού). Μπορείτε, μάλιστα, να πειραματιστείτε, αντικαθιστώντας τη μισή ζάχαρη με στέβια, για ακόμα λιγότερες θερμίδες. Στο site www.sweetestevia.gr υπάρχουν διάφορες οδηγίες για το πώς χρησιμοποιείται η στέβια. Στην παρουσίαση που είχε γίνει πέρισυ το καλοκαίρι, ο chef patissier Δημήτρης Χρονόπουλος, ο οποίος έχει κάνει και όλες τις συνταγές στο site, μας είπε πως δεν έχει καταστεί εφικτό να γίνει γλυκό κουταλιού αποκλειστικά με στέβια, όμως, μπορείτε να πειραματιστείτε στο μισό-μισό. © beautyworkshop.gr

Βήμα τρίτο
Σουρώνουμε τις φράπες και τις αφήνουμε σε πετσέτα ή χαρτί κουζίνας για 10 λεπτά. Βάζουμε στην κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία 2μιση ποτηράκια του κρασιού νερό και 1μιση κιλό ζάχαρη. Αφού λειώσει η ζάχαρη και πάρει 1-2 βράσεις, προσθέτουμε τις φράπες και βάζουμε το γλυκό να βράσει για 5 λεπτά. Κλείνουμε το μάτι και το αφήνουμε ως έχει, μέσα στην κατσαρόλα χωρίς να ανακατέψουμε, για άλλες 24 ώρες.

Βήμα τέταρτο
Την επόμενη μέρα, ανοίγουμε πάλι το μάτι της κουζίνας και μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το χυμό από ένα λεμόνι και λίγα γαρύφαλα για το άρωμα. Βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι -κάθε μαμά ή γιαγιά έχει σίγουρα το δικό της κόλπο να για τσεκάρει το δέσιμο, η δική μου χρησιμοποιεί τη σταγόνα στο ποτήρι: γεμίζει ένα ποτηράκι του κρασιού με νερό και ρίχνει μια σταγόνα από το σιρόπι. Αν είναι έτοιμο, η σταγόνα πέφτει σαν βαρίδι στον πάτο του ποτηριού. Αν η σταγόνα διαλυθεί στο δρόμο, τότε θέλει ακόμα δέσιμο.

Δοκιμάστε το ζεστό, μόλις βγει από την κατσαρόλα -απίθανο!-, αλλά και κρύο, πάνω σε γιαούρτι ή παγωτό καϊμάκι…

Καλή επιτυχία!

Χαριτωμένη

ΥΓ. Ακούστε και αυτό!

Λέγονται “I Saw 43 Sunsets” και τους ανακάλυψα μόλις χθες. Για την μπάντα αυτή, γνωρίζω μόνο ότι το όνομά τους είναι φράση από τον Μικρό Πρίγκηπα του Antoine de Saint Exupéry -οι 43 μέρες είναι το διάστημα που πέρασε ανάμεσα στην εισβολή των Ναζί στη Γαλλία (10 Μαΐου 1940) και την υπογραφή της παράδοσης της χώρας (22 Ιουνίου 1940)- αλλά σκοπεύω να μάθω περισσότερα. Προς το παρόν, το First Winter, παρά τους κάπως απαισιόδοξους στίχους του, μού ακούγεται ως εξαιρετικό soundtrack για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

(Αν θέλετε να ακούσετε και να κατεβάσετε δωρεάν ολόκληρο το EP, μπορείτε να πάτε στο http://isaw43sunsets.bandcamp.com/)

Advertisements

BW Topics

BW Archives

BW Calendar

January 2013
M T W T F S S
« Dec   Feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

BW on Skype: BeautyWorkshop.gr

All about BW

beautyworkshop.gr

beautyworkshop.gr

beautyworkshop.gr is a (very) personal blog on beauty –the beauty hidden in bottles and perfumes, but also the other side of it, the one you discover in a great song, a well-cooked meal, a book you don’t want to stop reading or a conversation with a person that loves his or her job.

View Full Profile →

The Idle Cooperative

Σκέψεις - Απόψεις - Εμπειρίες

The Fragrant Man

Fragrant Thoughts, Fragrant Journeys, Perfume Personalities, Interviews and Private Collections from Around the World

A Man's World

Man stuff and things you should know.

iphigeneia panetsou

A fine WordPress.com site

my gourmet nightmare

delectable recipes for sensitive foodies

Bold Athens

Explore your city

The Curly Sue

pop culture/nasty stuff

Mamatsita

Homemade recipes-Homemade Fun

Don't give a SHIRT

My style, my fashion, my passion

meanwhile

"Social misery has inspired the comfortably-off with the urge to take pictures, the gentlest of predations, in order to document a hidden reality, that is, a reality hidden from them. Gazing on other people's reality with curiosity, with detachment, with professionalism, the ubiquitous photographer operates as if that activity transcends class interests, as if its perspective is universal. In fact, photography first comes into its own as an extension of the eye of the middle-class flâneur, whose sensibility was so accurately charted by Baudelaire. The photographer is an armed version of the solitary walker reconnoitering, stalking, cruising the urban inferno, the voyeuristic stroller who discovers the city as a landscape of voluptuous extremes… The flâneur is not attracted to the city's official realities but to its dark seamy corners, the neglected populations—an unofficial reality behind the façade of bourgeois life that the photographer 'apprehends,' as a detective apprehends a criminal."

ΒΙΒΛΙΟΑΝΙΧΝΕΥΤΗΣ

Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που αγαπούν τα βιβλία: Παλαιά (σπάνια, δυσεύρετα, εξαντλημένα, μεταχειρισμένα), και καινούργια. Διαθέτουμε σήμερα, τα βιβλία που θα ψάχνετε αύριο.

Ephemeron

Παρατηρώντας τη βιομηχανία του εφήμερου

η Μπουρού

Μπουρού η (Charonia Tritonis) μεγάλο κοχύλι που χρησιμοποιείται ως τηλεβόας.Λέγεται επίσης κόχυλας,κήρυκας,τσαμπούνα και κόργιαλος.

Αναγεννημένη

"Και το ξερό κεφάλι μου μυαλό ποτέ δε βάζει, όσο τα πόδια μου βαστούν, στο δρόμο θα με βγάζει"

Σχόλια για in my closet

life is beautiful…the only thing we need is to know the techniques!

Follow us or DIE!

Everything is DONE to satisfy YOU!

%d bloggers like this: