Μια Noir βραδιά στο Milos

04/03/2013 by beautyworkshop.gr

Από παιδί, ουδέποτε έδινα σημασία στα λεγόμενα “σημαδιακά”, είτε αυτά ήταν γεγονότα, είτε ημερομηνίες, και ουδέποτε επεδίωκα σχετικές συνδέσεις -συχνά, μάλιστα, ανακάλυπτα τους όποιους συμβολισμούς αρκετά εκ των υστέρων. Η ημερομηνία της επετείου μας με τον G. δεν ήταν εξαίρεση: η 1η Μαρτίου προέκυψε τυχαία και ουχί βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου. Όχι ότι μας χαλάει ο συμβολισμός. Αν μη τι άλλο, το να ξεκινάς μια σχέση την πρώτη μέρα του πρώτου ανοιξιάτικου μήνα είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρο…

Έκτοτε έχουν περάσει οκτώ χρόνια, και κάθε χρόνο επιδιώκουμε να γιορτάζουμε την επέτειό μας με ένα δείπνο για δύο. Ρομαντικό δεν θα το πω, καθότι μη ρομαντικός άνθρωπος. Το σημαντικό για τους δυο μας, για εκείνη τη βραδιά τουλάχιστον, είναι να έχουμε χρόνο με “μιλημένο” baby sitting, χωρίς το φόβο πως πρέπει να επιστρέψουμε πριν τις 12, αλλιώς θα γίνουμε κολοκύθες… (ευχαριστούμε, θεία πακέτο!) και να φάμε ποιοτικό, καλομαγειρεμένο φαγητό, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Και, όταν λέω ποιοτικό, δεν εννοώ απαραιτήτως ακριβό -εδώ χωράει τεράστια συζήτηση για το τι σημαίνει, ή μάλλον τι σήμαινε τα προηγούμενα χρόνια “καλό φαγητό” στην Αθήνα. Όμως, αυτή τη συζήτηση δεν θα την ανοίξουμε στο σημερινό post.

© beautyworkshop.gr

© beautyworkshop.gr

© beautyworkshop.gr

© beautyworkshop.gr

© beautyworkshop.gr

© beautyworkshop.gr

Για την φετινή μας επέτειο, είχα ήδη στο μυαλό μου από τον προηγούμενο μήνα το εστιατόριο Milos στο Hilton, για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι πως βρέθηκα εκεί πριν από λίγες μέρες, καλεσμένη του Ηλία Ζάρμπαλη, της L’Oréal Professionnel και της Kérastase, για μια επίδειξη των νέων τάσεων στα μαλλιά. Η επίδειξη ήταν αναμενόμενα εντυπωσιακή και το ταλέντο του Ηλία Ζάρμπαλη αναμφισβήτητο, όμως εγώ κόλλησα με τον ανανεωμένο χώρο του εστιατορίου και με αυτό το κάτι διαφορετικό που εντόπισα στις γεύσεις του: λιγότερο μαγείρεμα και περισσότερη απλότητα από την μάλλον περίτεχνη κουζίνα που θυμόμουν πιο παλιά.

Από την επίδειξη του Ηλία Ζάρμπαλη στο εστιατόριο Milos © beautyworkshop.gr

Από την επίδειξη του Ηλία Ζάρμπαλη στο εστιατόριο Milos © beautyworkshop.gr

Στιγμιότυπο από το εντυπωσιακό φινάλε της επίδειξης © beautyworkshop.gr

Στιγμιότυπο από το εντυπωσιακό φινάλε της επίδειξης © beautyworkshop.gr

Ο δεύτερος λόγος είναι ο Περικλής Κοσκινάς, ο σεφ του Milos, για τον οποίο ακούω από όλο και περισσότερες μεριές, όλο και καλύτερα λόγια.

Ο Περικλής Κοσκινάς, εν ώρα δημιουργίας... και μια πληροφορία από πάρα πολύ καλά (πιο καλά δεν γίνεται) ενημερωμένη πηγή: Ο Περικλής είναι το νέο μέλος στην all star ομάδα των σεφ του περιοδικού "Γαστρονόμος" της Καθημερινής της Κυριακής. Από το επόμενο τεύχος, αναζητήστε τις συνταγές του!  © beautyworkshop.gr

Ο Περικλής Κοσκινάς, εν ώρα δημιουργίας… και μια πληροφορία από πάρα πολύ καλά (πιο καλά δεν γίνεται) ενημερωμένη πηγή: Ο Περικλής είναι το νέο μέλος στην all star ομάδα των σεφ του περιοδικού “Γαστρονόμος” της Καθημερινής της Κυριακής. Από το επόμενο τεύχος, αναζητήστε τις συνταγές του! © beautyworkshop.gr

Ψαροφαγία στο Milos, λοιπόν, και το μόνο που μένει είναι να κάμψω τις αντιρρήσεις που είμαι σίγουρη πως θα προβάλλει ο G.: λόγω καταγωγής και οικογενειακής παράδοσης (παππούς καπετάνιος τρατολόγος στο Ιόνιο), ο G. έχει συνηθίσει να τρώει μόνο φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά, μαγειρεμένα όταν και όσο χρειάζεται -θα το λέω πάντα πως από την πεθερά μου έχω φάει τις πιο καλοτηγανισμένες γαρίδες Αμβρακικού στη ζωή μου και νιώθω πολύ τυχερή που μου έδειξε πως γίνονται. Για αυτό, ενώ αγαπάμε οικογενειακώς το ψάρι και το τιμούμε δεόντως στις διακοπές, πολύ σπάνια πάμε σε εστιατόριο που ειδικεύεται στο ψάρι ή σε ψαροταβέρνα όταν είμαστε στην πόλη.

Προς μεγάλη μου έκπληξη, δεν είχε αντιρρήσεις. “Ας πάμε”, μου λέει, συμπληρώνοντας, για να μου κόψει τη χάρα: “Το πολύ πολύ να μείνουμε νηστικοί και να πάμε για βρώμικο μετά”. Ο G. με μισή φράση, είχε καταφέρει να μου κόψει ολόκληρο τον ενθουσιασμό, ή σχεδόν. “Το παίρνω επάνω μου”, του είπα, παρόλα αυτά, φέρνοντας στο μυαλό μου το μπουφέ της εκδήλωσης. Κλείνω τραπέζι για 2, ελπίζοντας πως δεν θα το μετανιώσουμε…

Και ενθουσιαστήκαμε. Επιλέξαμε, αντί για τον κλασικό τρόπο παραγγελίας, να πάρουμε τα πιάτα στη μέση και να δοκιμάζουμε και οι δύο, ενώ αφεθήκαμε και στη φροντίδα του σεφ: εφόσον ήταν η πρώτη μας φορά στο Milos ως πελάτες και με την προτροπή του ευγενέστατου Στέφανου που μας φρόντισε κατά τη διάρκεια του δείπνου, αφήσαμε την έμπειρη ομάδα του εστιατορίου να μας περιποιηθεί. Και, η αλήθεια να λέγεται, μας εντυπωσίασε!

Τα άγρια στρείδια έχουν υπέροχη γεύση, αλλά είναι πολύ δύσκολο να αλιευθούν © beautyworkshop.gr

Τα άγρια στρείδια έχουν υπέροχη γεύση, αλλά είναι πολύ δύσκολο να αλιευθούν © beautyworkshop.gr

 © beautyworkshop.gr

© beautyworkshop.gr

Τα ωμά θαλασσινά, αλλά και ο τρόπος που σερβίρονται είναι το σήμα κατατεθέν της κουζίνας του εστιατορίου: απλότητα, λιγότερο μαγείρεμα και χώρος στην υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη για να "μιλήσει" μόνη της © beautyworkshop.gr

Τα ωμά θαλασσινά, αλλά και ο τρόπος που σερβίρονται είναι το σήμα κατατεθέν της κουζίνας του εστιατορίου: απλότητα, λιγότερο μαγείρεμα και χώρος στην υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη για να “μιλήσει” μόνη της © beautyworkshop.gr

Δίνω εικόνα:
Άγρια στρείδια, αχινοσαλάτα ολόσκετη που μοσχοβολούσε ιώδιο, καλοτηγανισμένα χτένια και carpaccio λαβράκι με δύο ευγενείς σάλτσες που αναδείκνυαν το ψάρι: φρέσκο θυμάρι και λεμόνι από τη μία (προτίμηση του G), yuzu και άνηθος από την άλλη (προτίμηση δική μου).

 © beautyworkshop.gr

Αντί για κοκτέιλ ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό, ξεκινήσαμε το δείπνο μας με ένα ροζέ αφρώδες κρασί από ξινόμαυρο © beautyworkshop.gr

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο εμφιαλώνεται αποκλειστικά για το Milos από Μεσσήνιο παραγωγό  © beautyworkshop.gr

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο εμφιαλώνεται αποκλειστικά για το Milos από Μεσσήνιο παραγωγό © beautyworkshop.gr

Carpaccio λαβράκι με φρέσκο θυμάρι και λεμόνι © beautyworkshop.gr

Carpaccio λαβράκι με φρέσκο θυμάρι και λεμόνι © beautyworkshop.gr

Σουπιές ψητές  © beautyworkshop.gr

Σουπιές ψητές © beautyworkshop.gr

Σαργός τηγανιτός  © beautyworkshop.gr

Σαργός τηγανιτός © beautyworkshop.gr

Ασκολίμπροι  © beautyworkshop.gr

Ασκολίμπροι © beautyworkshop.gr

Φρεσκότατη ντοματοσαλάτα, σουπιά ψητή και άριστα τηγανισμένες μπουκιές σαργού με ασκολίμπρους (τύφλα να έχει το σταμναγκάθι!), το ένα πιάτο καλύτερο από το άλλο…

Παρόλα αυτά, ψηφίσαμε και οι δύο ως το καλύτερο πιάτο της βραδιάς το ριζότο με μελάνι σουπιάς, το οποίο ήταν υποδειγματικά μαγειρεμένο.
Για το κλείσιμο, δοκιμάσαμε ένα πανάλαφρο και πολύ νόστιμο cheesecake, και το διάσημο παγωτό μπακλαβά του Milos, το οποίο, όπως μας πληροφόρησε ο Στέφανος, έγινε από λάθος, αλλά ήταν τόσο νόστιμο που τελικά κρατήθηκε στο μενού του εστιατορίου.

Το ριζότο από μελάνι σουπιάς ψηφίστηκε ομόφωνα ως το καλύτερο πιάτο της βραδιάς © beautyworkshop.gr

Το ριζότο από μελάνι σουπιάς ψηφίστηκε ομόφωνα ως το καλύτερο πιάτο της βραδιάς © beautyworkshop.gr

Cheesecake  © beautyworkshop.gr

Cheesecake © beautyworkshop.gr

Και έρχομαι στο “ζουμί”: ο λόγος που περιέγραψα τόσο αναλυτικά το μενού (8 έξοχα πιάτα, γλυκά, ποτήρι κρασί Γεροβασιλείου), ήταν για να καταλήξω στην τιμή. Το μενού μας κόστισε συνολικά κάτι λιγότερο από 100€! Μάλιστα, ενημερώθηκα πως υπάρχει και lunch menu, το οποίο “βγαίνει” ακόμα πιο οικονομικά, περί τα 27€ το άτομο. Μου το είχαν πει, αλλά το διαπίστωσα και ιδίοις όμμασι: αυτή τη στιγμή, το Μilos δίνει μια από τις καλύτερες, αν όχι την καλύτερη, σχέση ποιότητας-τιμής στην αθηναϊκή εστίαση.

Λίγο πριν φύγουμε, και ενώ λέγαμε πως πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στο σεφ και υπολογίζαμε το πότε θα ξανάρθουμε, σκεφτόμουν πως, για μένα, η αποκάλυψη της βραδιάς δεν ήταν μόνο το Milos…

 © beautyworkshop.gr

© beautyworkshop.gr

Coco Noir, Chanel
Όταν θέλω να δοκιμάσω ένα νέο άρωμα, ένα από τα πιο “σκληρά” crash tests που κάνω είναι να το φορέσω κατά τη διάρκεια δείπνου, είτε αν πρόκειται να πάμε έξω για φαγητό ή αν πρόκειται να μαγειρέψω η ίδια στο σπίτι. Ως άνθρωπος που δεν καπνίζει, και με την αίσθηση της όσφρησης πιο οξυμένη από τις υπόλοιπες, έχω βρεθεί κάποιες φορές στην κατάσταση να μην μπορώ να απολαύσω το φαγητό από κακή επιλογή αρώματος (συνήθως όχι δικού μου…), το οποίο έχει εγκατασταθεί ως σύννεφο πάνω από το τραπέζι και έχει επικυριαρχήσει κάθε άλλης μυρωδιάς. Για αυτό, και για τον επιπλέον λόγο ότι γνωρίζω πως τα βαριά ανατολίτικα αρώματα που τόσο πολύ αγαπάω είναι συχνά ασύμβατα με την τελετουργία του τραπεζιού, αυτοπεριορίζομαι και επιλέγω πάντα πολύ προσεκτικά το άρωμα που θα φορέσω σε ένα γεύμα ή ένα δείπνο. Το ίδιο συστήνω σε κάθε perfume lover: δεν φταίνε σε τίποτα οι υπόλοιποι να πληρώνουν με ανακατωσούρα στο στομάχι τις ναρκισιστικές μας εμμονές…

 © beautyworkshop.gr

© beautyworkshop.gr

 © beautyworkshop.gr

© beautyworkshop.gr

Τις προάλλες, στο τεστ υπεβλήθη το ολοκαίνουργιο γυναικείο άρωμα της Chanel, το Coco Noir. Βρίσκεται στα χέρια μου από πριν τις γιορτές, το έχω φορέσει ήδη 2-3 φορές και έχω σχηματίσει μια πρώτη εικόνα, όμως όχι αρκετά εμπεριστατωμένη για να εκφράσω άποψη. Αυτή τη φορά το επέλεξα ειδικά για την περίσταση και με ειδική αποστολή: να περάσει το dinner test. Και το πέρασε πανηγυρικά!

Το Coco Noir, σύμφωνα τον Jacques Polge που το δημιούργησε, αποτελεί το τρίτο μέρος μιας άτυπης τριλογίας, που περιλαμβάνει τα δύο προηγούμενα Cocos: To Coco (1984) και το Coco Mademoiselle (2001). Και τα τρία μαζί, είναι, κατά τη γνώμη μου, η ό,τι-πιο-κοντά-σε-Οriental απάντηση σε έναν Chanel κόσμο, ο οποίος κυριαρχείται από floral μυρωδιές.

Για τους γνώστες της αρωματικής ιστορίας της μάρκας, τα orientals και η Chanel πάνε πολύ πίσω: το μαγικό Bois des Îles (1926) είναι μια ωδή στο σανταλόξυλο, ενώ το Cuir de Russie (1924) αποτελεί το πρωτοτυπικό άρωμα για την ιδανική μυρωδιά του δέρματος -ο θρύλος θέλει τη Mademoiselle, η οποία ανίχνευε πάντα τις τάσεις πριν καν εκείνες γεννηθούν, να δίνει την εξής, αδιανόητη εν έτει 1926, οδηγία για το Cuir de Russie: ένα άρωμα για τις γυναίκες που έχουν τα κότσια να καπνίζουν δημοσίως.

Και τα δύο είναι αρώματα αναφοράς, δημιουργίες του μεγάλου Ernest Beaux, σύγχρονα όσο δεν παίρνει ως και σήμερα, αλλά και άτυχα ταυτόχρονα: ουδένα αναγνωρίστηκε όπως του πρέπει, λόγω του τυφώνα Νο 5 που προηγήθηκε (1921), τράβηξε όλα τα φώτα και τα κράτησε πάνω του για σχεδόν έναν αιώνα.

Το δικό μου ταπεινό κριτήριο επιμένει πως αμφότερα είναι καλύτερα από το Νο 5 (γούστα είναι αυτά…), όμως, ο λόγος που τα αναφέρω εδώ είναι άλλος: ακριβώς αυτή η κυριαρχία του Νο 5 αποτέλεσε τον οδηγό τόσο για τη Chanel, όσο και για τους περισσότερους (πλην Guerlain) οίκους αρωμάτων στον κόσμο, και άνοιξε το δρόμο για την κυριαρχία των florals: είναι πιθανό, αν το Cuir de Russie είχε δημιουργηθεί νωρίτερα, το σύνολο της υψηλής αρωματοποιίας να είχε κλίνει προς τα orientals, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν θα το μάθουμε ποτέ…

 © beautyworkshop.gr

© beautyworkshop.gr

Στο θέμα μας, όμως!

Όπως έλεγα, λοιπόν, αν και ο Οίκος Chanel είναι γνωστός για τα florals του, έχει ένα πολύ αξιόλογο oriental παρελθόν, το οποίο έρχεται, κατά καιρούς στο προσκήνιο με πολύ όμορφα αρώματα. Αν θα έπρεπε να τα ορίσουμε με υπότιτλους, το Coco Noir είναι η baroque εκδοχή. Στη συνέντευξη που συνόδευε το λανσάρισμα, o Jacques Polge εξήγησε πως το σύνολο της έμπνευσης για το άρωμα αυτό, ήταν η σχέση της Chanel με τη Βενετία, μια πόλη στην οποία αγαπούσε να επιστρέφει, και είχε ως σημείο αναφοράς, ειδικά τη νύχτα.

Για μια γυναίκα που φοράει το Coco Mademoiselle, το Coco Noir είναι η by night εναλλακτική. Κατά τη γνώμη μου, τα δύο αρώματα δεν μοιάζουν και τόσο πολύ, με τη βασική τους διαφορά να βρίσκεται στο drydown, δηλαδή στις νότες που παραμένουν ενώ το άρωμα αρχίζει να φθίνει: το Noir διαθέτει μια ένταση, την οποία νομίζω πως οφείλει στο λιβάνι, που το Mademoiselle, ως πιο floral στην ουσία του, δεν διαθέτει.

Το Coco Noir ανοίγει με εσπεριδοειδή και τριαντάφυλλο, ενώ ο ανθός από γεράνι είναι η πρώτη που αντιλήφθηκα από τις μεσαίες νότες -καθόλου τυχαία, επειδή το γεράνι δεν μου αρέσει, όμως εδώ, πρέπει να παραδεχτώ πως δένει όμορφα. Για λίγη ώρα, τα λουλούδια κυριαρχούν -το γιασεμί κάνει έντονο το πέρασμά του από τις μεσαίες νότες-, όμως το άρωμα είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να αναδεικνύει αρκετά γρήγορα τις νότες βάσης: καρποί tonka, σανταλόξυλο, βανίλια, πατσουλί και λευκό musk ξεφεύγουν από τους συνήθεις περιορισμούς και αναδεικνύουν τα υπόλοιπα συστατικά, ενώ το  λιβάνι που, στη δική μου μύτη τουλάχιστον κυριαρχεί στο κλείσιμο, δικαιολογεί τον τίτλο baroque στο άρωμα.

Παρατηρήσατε, φαντάζομαι, πως τα περισσότερα συστατικά της λίστας είναι αρκετά έντονα, τόσο, ώστε να ακούγεται μάλλον αντιφατική η αρχική μου παρατήρηση πως το άρωμα δεν με ενόχλησε στο παραμικρό κατά τη διάρκεια του δείπνου… Αυτό ακριβώς είναι το εντυπωσιακό στοιχείο, το οποίο θέλησα να μοιραστώ: αν και ευδιάκριτο ως αργά το βράδυ, το άρωμα δεν ενόχλησε ούτε για μια στιγμή την ώρα του φαγητού, ενώ, την ώρα που φεύγαμε, όταν, ενστικτωδώς έφερα τον καρπό μου κοντά στη μύτη για να το μυρίσω, ανέδιδε μια ζεστή μυρωδιά που με γέμισε οικειότητα.

Δεν ξέρω αν ανήκει στα Chanel πoυ θα μείνουν στην ιστορία, όμως σίγουρα τo Coco Noir είναι ένα πολύ όμορφο άρωμα, που αξίζει να δοκιμάσετε…

Υ.Γ. Το τραγούδι αυτό του Riccardo Cocciante είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου και κλείνει αυτό το post για συναισθηματικούς λόγους: το είχα συμπεριλάβει σε μια αυτοσχέδια συλλογή που αποτέλεσε το soundtrack της επίσκεψής μου στη Βενετία πριν από αρκετά χρόνια. Μale στα ιταλικά σημαίνει άσχημα. Το τραγούδι είναι υπέροχο, όμως ταιριάζει ιδανικά στον αέρα της πόλης, που, αν και όμορφη στο βάθος της, έχει μια πραγματικά πολύ βαριά αύρα…

Με την καλημέρα μου,
Χαριτωμένη

Advertisements

BW Topics

BW Archives

BW Calendar

March 2013
M T W T F S S
« Feb   Apr »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

BW on Skype: BeautyWorkshop.gr

All about BW

beautyworkshop.gr

beautyworkshop.gr

beautyworkshop.gr is a (very) personal blog on beauty –the beauty hidden in bottles and perfumes, but also the other side of it, the one you discover in a great song, a well-cooked meal, a book you don’t want to stop reading or a conversation with a person that loves his or her job.

View Full Profile →

The Idle Cooperative

Σκέψεις - Απόψεις - Εμπειρίες

The Fragrant Man

Fragrant Thoughts, Fragrant Journeys, Perfume Personalities, Interviews and Private Collections from Around the World

A Man's World

Man stuff and things you should know.

iphigeneia panetsou

A fine WordPress.com site

my gourmet nightmare

delectable recipes for sensitive foodies

Bold Athens

Explore your city

The Curly Sue

pop culture/nasty stuff

Mamatsita

Homemade recipes-Homemade Fun

Don't give a SHIRT

My style, my fashion, my passion

meanwhile

"Social misery has inspired the comfortably-off with the urge to take pictures, the gentlest of predations, in order to document a hidden reality, that is, a reality hidden from them. Gazing on other people's reality with curiosity, with detachment, with professionalism, the ubiquitous photographer operates as if that activity transcends class interests, as if its perspective is universal. In fact, photography first comes into its own as an extension of the eye of the middle-class flâneur, whose sensibility was so accurately charted by Baudelaire. The photographer is an armed version of the solitary walker reconnoitering, stalking, cruising the urban inferno, the voyeuristic stroller who discovers the city as a landscape of voluptuous extremes… The flâneur is not attracted to the city's official realities but to its dark seamy corners, the neglected populations—an unofficial reality behind the façade of bourgeois life that the photographer 'apprehends,' as a detective apprehends a criminal."

ΒΙΒΛΙΟΑΝΙΧΝΕΥΤΗΣ

Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που αγαπούν τα βιβλία: Παλαιά (σπάνια, δυσεύρετα, εξαντλημένα, μεταχειρισμένα), και καινούργια. Διαθέτουμε σήμερα, τα βιβλία που θα ψάχνετε αύριο.

Ephemeron

Παρατηρώντας τη βιομηχανία του εφήμερου

η Μπουρού

Μπουρού η (Charonia Tritonis) μεγάλο κοχύλι που χρησιμοποιείται ως τηλεβόας.Λέγεται επίσης κόχυλας,κήρυκας,τσαμπούνα και κόργιαλος.

Αναγεννημένη

"Και το ξερό κεφάλι μου μυαλό ποτέ δε βάζει, όσο τα πόδια μου βαστούν, στο δρόμο θα με βγάζει"

Σχόλια για in my closet

life is beautiful…the only thing we need is to know the techniques!

Follow us or DIE!

Everything is DONE to satisfy YOU!

%d bloggers like this: