Της θείας

28/03/2013 by beautyworkshop.gr

Όπως οι περισσότερες γυναίκες-πρωταγωνίστριες στην καθημερινή σαπουνόπερα “Εργαζόμενη-Μητέρα-Σύζυγος-Κόρη-Φίλη-Ερωμένη-κιέναταξίναφύγω”, έτσι κι εγώ, ψάχνω να βρω τρόπους να κάνω την καθημερινή ζωή (τη δική μου και των συμπρωταγωνιστών μου) πιο εύκολη. Κάποιες φορές τα καταφέρνω, κάποιες άλλες δυσκολεύομαι, έχω και τα ενοχικά μου, και δεν μπορώ να κάνω εκπτώσεις σε βασικά θέματα, όπως είναι, για παράδειγμα, το φαγητό: όσο εύκολο κι αν είναι το ντελίβερι, δεν πάει το χέρι μου να παραγγείλω πάνω από 1 φορά το μήνα, κι αυτό σε έκτακτες περιπτώσεις.

© beautyworkshop.gr

© beautyworkshop.gr

Συχνά πυκνά, λοιπόν, ανασκουμπώνομαι στην κουζίνα, και γίνομαι ως και εφευρετική -αναγκαστικά, εφόσον τις περισσότερες φορές ξεκινώ το μαγείρεμα μετά τις 8 το βράδυ… Πριν από λίγες μέρες, βρέθηκα και πάλι μπροστά σε ένα ψυγείο με λίγο από όλα, αλλά τίποτα σε επαρκή ποσότητα. Κοιτάζοντας τα πολλά διαφορετικά, αλλά σε μικρές ποσότητες λαχανικά, μου ήρθε μια ιδέα, την οποία έκανα πράξη, αποδείχτηκε επιτυχημένη και σκέφτηκα να τη μοιραστώ μαζί σας:

Ένα πολύ νόστιμο φαγητό της γάστρας με 8+1 διαφορετικά λαχανικά, που στέκει ωραιότατα και ως σαλάτα! Το ονόμασα Τουρλού της Θείας, και θα σας δώσω τις δύο παραλλαγές του -ωμό και μαγειρεμένο.

© beautyworkshop.gr

© beautyworkshop.gr

Τουρλού της Θείας

Υλικά
300 γρ. λευκό λάχανο, ψιλοκομμένο
300 γρ. κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε κύβους
1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε ροδέλες
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά κέρατο (όχι καυτερή), κομμένη σε ροδέλες
1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε κύβους
1 ματσάκι μυρώνια (στην ωμή εκδοχή βάζετε μόνο τα φύλλα, στη μαγειρεμένη βάζετε ολόκληρο το ματσάκι, ψιλοκομμένο)

+ 1 μεγάλο πράσο, κομμένο σε ροδέλες (μόνο στην μαγειρεμένη εκδοχή)

Διαδικασία για το ωμό τουρλού
Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύετε όλα τα υλικά, αλατίζετε και νοστιμίζετε με ό,τι σας κάνει γούστο, από ελαιόλαδο (αν έχετε αγουρέλαιο, είναι εξαιρετική επιλογή και σκέτο) μέχρι την αγαπημένη σας σως για σαλάτα.
Μια εύκολη και πολύ νόστιμη σάλτσα που φτιάχνω συχνά για τις φρέσκιες σαλάτες είναι η εξής: σε ένα μπολάκι ανακατεύω γιαούρτι, ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξύδι (από 3 κουταλιές της σούπας της σούπας το κάθε υλικό, ή σε όποια άλλη αναλογία θέλετε), προσθέτω λίγο αλατοπίπερο, ρίχνω τη σάλτσα πάνω από τη σαλάτα και ανακατεύω.

tourlou4_beautyworkshop.gr

© beautyworkshop.gr

Διαδικασία για το μαγειρεμένο τουρλού
Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύετε όλα τα υλικά, αλατίζετε κατά βούληση, ρίχνετε το αγαπημένο σας μπαχαρικό (εγώ βάζω καπνιστή πιπεριά και λίγο μπούκοβο), ένα ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο και ανακατεύετε ξανά. Ρίχνετε όλα τα υλικά στη γάστρα, αφήνετε 10 λεπτά να μαριναριστούν με το λάδι, το αλάτι και τα μπαχαρικά και ψήνετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία (180-200 βαθμούς, ανάλογα με το φούρνο σας) για τουλάχιστον μία ώρα.
Προσοχή: δεν προσθέτετε νερό -τα λαχανικά θα βγάλουν όσο χρειάζεται. Αν, μετά τα 50 λεπτά δείτε πως το φαγητό έχει πολλά υγρά, βγάζετε το καπάκι της γάστρας και συνεχίζετε το ψήσιμο για να τα εξατμίσει πιο γρήγορα.

© beautyworkshop.gr

© beautyworkshop.gr

Η μεγάλη επιτυχία αυτής της συνταγής είναι τα μυρώνια, τα οποία οι μαμάδες σας ίσως τα περιορίζουν μόνο στις χορτόπιτες, αλλά έχουν εντελώς άδικο. Το όχι και τόσο γνωστό χορταρικό τρώγεται ωραιότατα και ωμό, σε φρέσκια σαλάτα, μοσχομυρίζει, έχει υπέροχη γεύση και αυτήν την εποχή είναι στα φόρτε του. Περιττό να πω πως, ειδικά στην μαγειρεμένη εκδοχή, μπορείτε να προσθέσετε όποιο άλλο λαχανικό θέλετε, για παράδειγμα, δύο-τρία κολοκυθάκια, κομμένα ροδέλες, όπως και οποιοδήποτε μπαχαρικό ή συνδυασμό μπαχαρικών σας αρέσει.

Στην ωμή εκδοχή, μπορείτε να προσθέσετε μαϊντανό και ελιές, ενώ, αν δεν φτιάξετε τη σάλτσα του γιαουρτιού, μπορείτε να συνοδεύσετε με ελαιόλαδο και το αγαπημένο σας τυρί.

Για όσους νηστεύουν, το φαγητό είναι ιδανικό για κυρίως γεύμα (με δυό φετούλες φρέσκο ψωμί με προζύμι… όνειρο!), όμως μπορεί να συνοδεύσει οποιαδήποτε πρωτεΐνη (κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο, κατά προτίμηση ψητά), τόσο στην ωμή όσο και στην μαγειρεμένη του εκδοχή.

Υ.Γ. 1 Το τουρλού αυτό ονομάστηκε της Θείας, προς τιμήν της θείας Πόκο. Είναι η μεγάλη αδερφή της μαμάς μου, λάτρης της κουζίνας και πολύ καλή μαγείρισσα, η οποία πρεσβεύει το αξίωμα πως πάντα υπάρχουν αρκετά υλικά σε μια κουζίνα και χρόνος ικανός για να μαγειρέψεις ζεστό φαγάκι, ακόμα κι αν έχεις ελάχιστο χρόνο στη διάθεση σου.

Υ.Γ. 2 Όταν είπα στον G. πως θα βάλω κόκκινο λάχανο στη γάστρα, με κοίταξε με δυσπιστία (για να το θέσω ευγενικά). Δεν μπορούσε καν να φανταστεί πώς θα ήταν το φαγητό στη γεύση, με τον ίδιο τρόπο που υποθέτω πως και ο Screamin’ Jay Hawkins δεν μπορούσε να φανταστεί πως το λατρεμένο του I put a spell on you θα μπορούσε να γίνει ανατολίτικο τσιφτετέλι από την Natacha Atlas, και να είναι εξίσου υπέροχο.

Με την καλημέρα μου,
Χαριτωμένη

Advertisements

BW Topics

BW Archives

BW Calendar

March 2013
M T W T F S S
« Feb   Apr »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

BW on Skype: BeautyWorkshop.gr

All about BW

beautyworkshop.gr

beautyworkshop.gr

beautyworkshop.gr is a (very) personal blog on beauty –the beauty hidden in bottles and perfumes, but also the other side of it, the one you discover in a great song, a well-cooked meal, a book you don’t want to stop reading or a conversation with a person that loves his or her job.

View Full Profile →

The Idle Cooperative

Σκέψεις - Απόψεις - Εμπειρίες

The Fragrant Man

Fragrant Thoughts, Fragrant Journeys, Perfume Personalities, Interviews and Private Collections from Around the World

A Man's World

Man stuff and things you should know.

iphigeneia panetsou

A fine WordPress.com site

my gourmet nightmare

delectable recipes for sensitive foodies

Bold Athens

Explore your city

The Curly Sue

pop culture/nasty stuff

Mamatsita

Homemade recipes-Homemade Fun

Don't give a SHIRT

My style, my fashion, my passion

meanwhile

"Social misery has inspired the comfortably-off with the urge to take pictures, the gentlest of predations, in order to document a hidden reality, that is, a reality hidden from them. Gazing on other people's reality with curiosity, with detachment, with professionalism, the ubiquitous photographer operates as if that activity transcends class interests, as if its perspective is universal. In fact, photography first comes into its own as an extension of the eye of the middle-class flâneur, whose sensibility was so accurately charted by Baudelaire. The photographer is an armed version of the solitary walker reconnoitering, stalking, cruising the urban inferno, the voyeuristic stroller who discovers the city as a landscape of voluptuous extremes… The flâneur is not attracted to the city's official realities but to its dark seamy corners, the neglected populations—an unofficial reality behind the façade of bourgeois life that the photographer 'apprehends,' as a detective apprehends a criminal."

ΒΙΒΛΙΟΑΝΙΧΝΕΥΤΗΣ

Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που αγαπούν τα βιβλία: Παλαιά (σπάνια, δυσεύρετα, εξαντλημένα, μεταχειρισμένα), και καινούργια. Διαθέτουμε σήμερα, τα βιβλία που θα ψάχνετε αύριο.

Ephemeron

Παρατηρώντας τη βιομηχανία του εφήμερου

η Μπουρού

Μπουρού η (Charonia Tritonis) μεγάλο κοχύλι που χρησιμοποιείται ως τηλεβόας.Λέγεται επίσης κόχυλας,κήρυκας,τσαμπούνα και κόργιαλος.

Αναγεννημένη

"Και το ξερό κεφάλι μου μυαλό ποτέ δε βάζει, όσο τα πόδια μου βαστούν, στο δρόμο θα με βγάζει"

Σχόλια για in my closet

life is beautiful…the only thing we need is to know the techniques!

Follow us or DIE!

Everything is DONE to satisfy YOU!

%d bloggers like this: