Γάλακτος εγκώμιον

31/05/2013 by beautyworkshop.gr

Όλα άρχισαν τον προηγούμενο Δεκέμβρη… ή μήπως ήταν Φλεβάρης; Δεν θυμάμαι, αλλά δεν έχει και τόση σημασία. Το θέμα είναι πως ο G, γυρνώντας από ένα ταξίδι στην Τουλούζη, έφερε μαζί του ένα εκπληκτικό (τον χαρακτηρισμό τον βάζω εκ των υστέρων) βιολογικό προϊόν φροντίδας προσώπου, από μια πανηγυρικά άγνωστη σε μένα μάρκα, την Berthe Guilhem. “Μου το σύστησαν ως καταπληκτικό. Όλα αυτής της εταιρείας φτιάχνονται από κατσικίσιο γάλα, από τις Άλπεις”, μου είπε γεμάτος περηφάνεια, σίγουρος πως θα ενθουσιαστώ. Αντιθέτως, εγώ είχα τις επιφυλάξεις μου. «Ενδιαφέρον φαίνεται… θα δοκιμάσω και θα σου πω», ήταν η αποκαρδιωτική μου απάντηση.

 © beautyworkshop.gr

© beautyworkshop.gr

 © beautyworkshop.gr

© beautyworkshop.gr

Φυσικά, στο μυαλό μου δεν είχα μόνο να το δοκιμάσω, αλλά να κάνω και ένα εκτενές google search, για να δω αν θα μου αποκαλύψει τι μέρος του λόγου είναι αυτή η κυρία Berthe…

Maison Berthe Guilhem
Μπαίνω στο site. Πρόκειται για μια πιθανότατα οικογενειακή επιχείρηση (δεν δίνουν περαιτέρω πληροφορίες, αλλά αυτή είναι η αίσθηση που μου βγάζει) με ένα εργαστήρι στα Πυρηναία, στη λογική της οικοτεχνείας, η οποία ξεκίνησε από σαπούνια. Η μάρκα έχει μια πολύ μικρή προϊοντική γκάμα και όλα της τα προϊόντα είναι φτιαγμένα κατά κύριο λόγο από φρέσκο κατσικίσιο γάλα. Στο site διαβάζω επίσης για τις ιδιότητες του κατσικίσιου γάλακτος, καθώς και για το ρόλο του ως μυστικό ομορφιάς και υγείας από την αρχαιότητα. Διαθέτουν και e-shop, και το site είναι γενικά πολύ καλοστημένο, με μόνο, ίσως, αρνητικό, το γεγονός πως δεν υπάρχει αγγλική σελίδα, είναι μόνο στα γαλλικά.

 © beautyworkshop.gr

© beautyworkshop.gr

Τα ίδια τα προϊόντα είναι εξαιρετικά. Ο G μου έφερε ένα φανταστικό σαπούνι που μοσχομυρίζει πορτοκαλανθό και την κρέμα προσώπου anti-age για την οποία δεν έχω λόγια: η απορροφησιμότητά της είναι άριστη και στην επαφή με το δέρμα, η υφή της μοιάζει να ρευστοποιείται, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τη διείσδυση. Τη φόρεσα πολλαπλώς μέσα στο χειμώνα, όχι μόνο πρωί, αλλά κάποιες φορές και βράδυ -δεν έχει SPF, οπότε δεν έχει λόγο να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κρέμα νύχτας.

treis-ki-eksinta-peiraias-delicatessen

© beautyworkshop.gr

Ζυμαρικά και άλλα…
Μέσα σε αυτή τη χρονιά, έχω πέσει πολλές φορές πάνω στο γάλα, με διάφορους τρόπους. Τα καλλυντικά που προανέφερα ήταν ένας από αυτούς τους τρόπους. Τα εξαιρετικά ζυμαρικά των Άνω Ποροΐων ήταν ένας άλλος. Τα βρήκαμε με τον G σε μια από τις Σαββατιάτικες οικογενειακές μας εξορμήσεις, για τις οποίες σας έχω μιλήσει σε προηγούμενο post. Αυτή τη φορά, η ανακάλυψή μας ήταν ένα καινούργιο παντοπωλείο-delicatessen που έχει ανοίξει εδώ και λίγες μέρες στο κέντρο του Πειραιά με το εύστοχο όνομα “Τρεις κι εξήντα”. Εκεί βρήκαμε ένα σωρό νοστιμιές, κατά το πλείστον ελληνικές (το 90% των προϊοντων είναι από μικρές βιοτεχνίες, συνεταιρισμούς και μικρούς παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα) και αγοράσαμε τα πεντανόστιμα ζυμαρικά με βουβαλίσιο γάλα, για τα οποία παρακάτω θα σας δώσω και τη συνταγή της στιγμής με την οποία τα μαγείρεψα. Όσο για το “Τρεις κι εξήντα”, θα ξαναπάμε για να εξερευνήσουμε την κάβα, αποκλειστικά με ελληνικά κρασιά, που έχει στο υπόγειο του καταστήματος.

 © beautyworkshop.gr

© beautyworkshop.gr

Πλεξούδες με τρία τυριά και λάδι τρούφας

Υλικά
1 πακέτο πλεξούδες με βουβαλίσιο γάλα
60-70 γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας, τριμμένη
60-70 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
20 γρ. κεφαλοτύρι Κεφαλονιάς, τριμμένο
30 γρ. βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας λάδι τρούφας
αλάτι, πιπέρι κατά βούληση

Διαδικασία
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίες. Σουρώνουμε, τα κρατάμε στην άκρη και στην κατσαρόλα που έβρασαν, ζεσταίνουμε το βούτυρο. Όταν ζεσταθεί καλά, κλείνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα τυριά και το λάδι τρούφας, και ανακατεύουμε καλά. Μοιράζουμε στα πιάτα (βγαίνουν 4-5 καλές μερίδες), τρίβουμε με το μύλο λίγο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως. Αν θέλετε περισσότερο τυρί, μπορείτε να βάλετε στο πιάτο σας, αλλά δεν το συστήνω αν δεν δοκιμάσετε πρώτα: στις αναλογίες που δίνω, οι γεύσεις ισορροπούν, κατά τη γνώμη μου, πολύ καλά -μην ξεχνάτε πως όλα τα συστατικά του πιάτου έχουν έντονη γεύση.

 © beautyworkshop.gr

© beautyworkshop.gr

Στη Στάνη
Δυστυχώς, δεν έχω φωτογραφία από το πιάτο που σας περιγράφω πιο πάνω. Τα ζυμαρικά καταναλώθηκαν εν ριπή οφθαλμού και δεν πρόλαβα να τραβήξω ούτε μια λήψη. Κάτι ανάλογο έπαθα και προ ημερών, όταν είχαμε πάει οικογενειακώς στην Στάνη, ένα από τα πιο παλιά ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, όπως τα έλεγαν παλιότερα, στο κέντρο του Πειραιά. Μέχρι να γυρίσω, να βγάλω από την τσάντα μου τη μηχανή, να την ανοίξω και να τραβήξω 2 φωτογραφίες, τα βλαστάρια μου είχαν πέσει με πάθος πάνω στο γαλακτομπούρεκο, στο παγωτό και την σοκολατίνα, και το μόνο που πρόλαβα να φωτογραφήσω, ήταν τα απομεινάρια μιας παραγγελίας…

Επίθεση στο γαλακτομπούρεκο © beautyworkshop.gr

Επίθεση στο γαλακτομπούρεκο © beautyworkshop.gr

 Ελάχιστη ώρα μετά, δεν υπήρχε ούτε αυτό το φτωχό δείγμα © beautyworkshop.gr

Ελάχιστη ώρα μετά, δεν υπήρχε ούτε αυτό το φτωχό δείγμα © beautyworkshop.gr

Όλα τα παγωτά είναι δικά τους και πεντανόστιμα © beautyworkshop.gr

Όλα τα παγωτά είναι δικά τους και πεντανόστιμα © beautyworkshop.gr

Με χίλια παρακάλια δέχτηκαν να μου επιτρέψουν να τραβήξω μια φωτογραφία από την αγαπημένη τους σοκολατίνα-ποντίκι -ή, τουλάχιστον, ό,τι είχε μείνει από αυτήν © beautyworkshop.gr

Με χίλια παρακάλια τα παιδιά μου δέχτηκαν να μου επιτρέψουν να τραβήξω μια φωτογραφία από την αγαπημένη τους σοκολατίνα-ποντίκι -ή, τουλάχιστον, ό,τι είχε μείνει από αυτήν © beautyworkshop.gr

Η Στάνη είναι ένα ακόμα παράδειγμα εξαιρετικής χρήσης του γάλακτος. Με σταθερούς προμηθευτές εδώ και πολλά χρόνια, γεγονός που επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο της πρώτης ύλης, η Στάνη φτιάχνει ονομαστό γαλακτομπούρεκο, φοβερό, μαστιχωτό παγωτό και την καλύτερη κρέμα και κρέμα σοκολάτα σε μπολάκι που έχω δοκιμάσει. Αν πάτε, όμως, μέχρι εκεί, θα είναι κρίμα να μην δοκιμάσετε και τους λουκουμάδες τους, για τους οποίους έχω να πω το εξής: είναι εφάμιλλοι του “Κεντρικόν” στο Ναύπλιο.

Ένα σαπούνι αλλιώτικο από τα άλλα
Τα παραπάνω έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: δεν χρησιμοποιούν αγελαδινό γάλα (εκτός από τη Στάνη, που χρησιμοποιεί αγελαδινό, αλλά και πρόβειο από το οποίο φτιάχνει το πεντανόστιμο γιαούρτι της). Η αλήθεια είναι πως το αγελαδινό γάλα είναι μια αμφιλεγόμενη τροφή: πολλοί άνθρωποι το αντιπαθούν επειδή προκαλεί φούσκωμα, αίσθημα βάρους κλπ. και δυστυχώς, μόλις τα τελευταία χρόνια ανακαλύψαμε τη φράση «δυσανεξία στη λακτόζη», η οποία εξηγεί αυτήν την αντιπάθεια. Παρά ταύτα, το αγελαδινό είναι σήμερα το βασικό γάλα που πίνει ο περισσότερος κόσμος, κι αυτό καθόλου τυχαία, εφόσον πρόκειται για μία εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά τροφή, αλλά και διαφημισμένη όσο λίγες: μέσα στην δεκαετία του ’90, ξοδεύτηκαν τρομακτικά ποσά για την προπαγάνδα του αγελαδινού γάλακτος στην Αμερική. Δεν γίνεται να μην έχετε δει έστω μία από τις φωτογραφίες των διάφορων celebrities με το “μουστακάκι” από γάλα και τη λεζάντα I love milk…

 © beautyworkshop.gr

© beautyworkshop.gr

Στην Ελλάδα, πάλι, το κατσικίσιο και το πρόβειο ήταν το κατ΄εξοχήν γάλα της κουζίνας μας, από το οποίο φτιάχνονται και τα περισσότερα Ελληνικά τυριά. Εσχάτως, γνωρίσαμε εμείς οι σύγχρονοι -γιατί οι παλιοί το ήξεραν ήδη- ένα ακόμα γάλα, με μηδενικές παρενέργειες (δυσανεξίες, αλλεργίες κλπ) και πολύτιμα συστατικά για τον οργανισμό: το γάλα γαϊδούρας. Αντιγράφω από το site www.galagaidouras.gr:

«Η σύνθεση του γαϊδουρόγαλου είναι παρόμοια του μητρικού γάλατος. Από την αρχαιότητα είχαν εντοπισθεί οι θεραπευτικές του ιδιότητες για ορισμένες παθήσεις, αλλά και η χρήση του ως φυσικό καλλυντικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λύση σε άτομα με δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, αλλεργίες και ως προληπτικό μέτρο για μια σειρά από παθήσεις ενηλίκων.

Το γάλα γαϊδούρας θεωρείται ιδανικό για την αντιμετώπιση δερματολογικών και άλλων παθήσεων: ξηροδερμία, ψωρίαση, ενίσχυση δοντιών, πόνοι αρθρώσεων, άσθμα, έλκος στομάχου, πονόλαιμος, δυσκοιλιότητα, βήχας κάθε είδους, εκζέματα, ακμή.

Το γάλα γαϊδούρας είναι επίσης εξαιρετικό για την αντιγήρανση και δρα κατά των ρυτίδων. Έχει 60 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το γάλα της αγελάδας. Επίσης βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, D & Ε. Είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, νατρίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, ανοσφαιρινών και γλυκερινών.»

Όλα αυτά δεν τα έψαξα τυχαία. Λίγο πριν το Πάσχα, έπεσε στα χέρια μου ένα προϊόν από γάλα γαϊδούρας που μου κίνησε την περιέργεια: το Onos Milk είναι ένα σαπούνι που φτιάχνεται από γαϊδουρινό γάλα (25% περιεκτικότητα) και έλαιο αργκάν, το οποίο εκτιμώ ούτως ή άλλως για τις μοναδικές μαλακτικές του ιδιότητες. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, ένας από τους δημιουργούς του προϊόντος, ήταν θερμότατος στην παρουσίασή του, αλλά εγώ, για μια ακόμα φορά, είχα τις επιφυλάξεις μου: «Ενδιαφέρον φαίνεται… θα δοκιμάσω και θα σας πω».

Το Onos Milk διατίθεται σε 2 συσκευασίες: μια απλή και μία πιο παιχνιδιάρικη, σε σχήμα λουλουδιού © beautyworkshop.gr

Το Onos Milk διατίθεται σε 2 συσκευασίες: μια απλή και μία πιο παιχνιδιάρικη, σε σχήμα λουλουδιού © beautyworkshop.gr

 © beautyworkshop.gr

© beautyworkshop.gr

Και το δοκίμασα. Αρκεί να σας πω πως πλένω με αυτό, εκτός από το δικό μου πρόσωπο, και το πρόσωπο των παιδιών, όταν τα κάνω μπάνιο. Όσο για αίσθηση τραβήγματος, ερεθισμό ή οτιδήποτε συναφές, ούτε για δείγμα -μάλλον το αντίθετο.

Μάλιστα, ενθουσιάστηκα σε τέτοιο βαθμό, που ζήτησα από τον κ. Παναγιωτόπουλο ένα μικρό δείγμα για να το δοκιμάσετε κι εσείς! Δύο από εσάς θα κερδίζουν από 2 μπάρες Onos Milk, για να έχουν ιδίαν άποψη περί τίνος πρόκειται.

Η διαδικασία γνωστή: ένα μήνυμα εδώ, ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 3 Ιουνίου. Δεν χρειάζονται περισσότερα στοιχεία, αρκεί το όνομά σας και ένα ενεργό e-mail στο οποίο θα σας ειδοποιήσω, εφόσον κληρωθείτε. Το e-mail στους νικητές θα αποσταλλεί άμεσα, δηλαδή λίγη ώρα μετά τη λήξη της προθεσμίας, και ζητώ να μου απαντήσουν ότι αποδέχονται το δώρο εντός της επόμενης μέρας (στην προκειμένη περίπτωση ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 4 Ιουνίου). Σε περίπτωση μη έγκαιρης απάντησης, το δώρο πηγαίνει στο αναπληρωματικό άτομο που θα έχει κληρωθεί.

 © beautyworkshop.gr

© beautyworkshop.gr

Όμως, κι αν ακόμα δεν κερδίσετε, είναι πολύ εύκολο και προσιτό να δοκιμάσετε το Onos Milk ούτως ή άλλως. Προς το παρόν, διατίθεται σε 4 σημεία πώλησης (αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω), και υποψιάζομαι πως πρόκειται να ακολουθήσουν αρκετά ακόμα. Η τιμή του είναι 5,50€, για κάθε μπάρα των 100 γρ.

Υ.Γ. Το “No Milk Today” των Herman’s Hermits από το μακρινό 1966 είναι ένα πολύ αγαπημένο μου τραγούδι, εδώ σε μια όμορφη (και όχι τόσο πειραγμένη) εκδοχή του Vassilikos από το κοντινό 2011.

Με την καλησπέρα μου (και καλό μήνα για αύριο!)
Χαριτωμένη

Info
*Τρεις κι εξήντα: Ηρώων Πολυτεχνείου 31, Πειραιάς, τηλ: 210 41 76 405.
*Στάνη Κουντουρά: Ιάκωβου Δραγάτση 14, Πλατεία Κοραή, Περαιάς, τηλ: 210 41 74 235
*Σημεία πώλησης Onos Milk:
α. Teta’s Beauty Salon, Εθνικής Αντιστάσεως 84, Χαλάνδρι, τηλ: 210 67 22 072.
β. Contraversus, Σκούφου 2-4, Σύνταγμα, τηλ: 210 33 02 175
γ. Mod’s Hair: Αγ. Μελετίου 72, Αθήνα, τηλ: 210 27 23 413
δ. Βανίλια – Κανέλα: Λουίζης Ριανκούρ 73, Αθήνα, τηλ: 210 69 25 940

Advertisements

BW Topics

BW Archives

BW Calendar

May 2013
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

BW on Skype: BeautyWorkshop.gr

All about BW

beautyworkshop.gr

beautyworkshop.gr

beautyworkshop.gr is a (very) personal blog on beauty –the beauty hidden in bottles and perfumes, but also the other side of it, the one you discover in a great song, a well-cooked meal, a book you don’t want to stop reading or a conversation with a person that loves his or her job.

View Full Profile →

The Idle Cooperative

Σκέψεις - Απόψεις - Εμπειρίες

The Fragrant Man

Fragrant Thoughts, Fragrant Journeys, Perfume Personalities, Interviews and Private Collections from Around the World

A Man's World

Man stuff and things you should know.

iphigeneia panetsou

A fine WordPress.com site

my gourmet nightmare

delectable recipes for sensitive foodies

Bold Athens

Explore your city

The Curly Sue

pop culture/nasty stuff

Mamatsita

Homemade recipes-Homemade Fun

Don't give a SHIRT

My style, my fashion, my passion

meanwhile

"Social misery has inspired the comfortably-off with the urge to take pictures, the gentlest of predations, in order to document a hidden reality, that is, a reality hidden from them. Gazing on other people's reality with curiosity, with detachment, with professionalism, the ubiquitous photographer operates as if that activity transcends class interests, as if its perspective is universal. In fact, photography first comes into its own as an extension of the eye of the middle-class flâneur, whose sensibility was so accurately charted by Baudelaire. The photographer is an armed version of the solitary walker reconnoitering, stalking, cruising the urban inferno, the voyeuristic stroller who discovers the city as a landscape of voluptuous extremes… The flâneur is not attracted to the city's official realities but to its dark seamy corners, the neglected populations—an unofficial reality behind the façade of bourgeois life that the photographer 'apprehends,' as a detective apprehends a criminal."

ΒΙΒΛΙΟΑΝΙΧΝΕΥΤΗΣ

Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που αγαπούν τα βιβλία: Παλαιά (σπάνια, δυσεύρετα, εξαντλημένα, μεταχειρισμένα), και καινούργια. Διαθέτουμε σήμερα, τα βιβλία που θα ψάχνετε αύριο.

Ephemeron

Παρατηρώντας τη βιομηχανία του εφήμερου

η Μπουρού

Μπουρού η (Charonia Tritonis) μεγάλο κοχύλι που χρησιμοποιείται ως τηλεβόας.Λέγεται επίσης κόχυλας,κήρυκας,τσαμπούνα και κόργιαλος.

Αναγεννημένη

"Και το ξερό κεφάλι μου μυαλό ποτέ δε βάζει, όσο τα πόδια μου βαστούν, στο δρόμο θα με βγάζει"

Σχόλια για in my closet

life is beautiful…the only thing we need is to know the techniques!

Follow us or DIE!

Everything is DONE to satisfy YOU!

%d bloggers like this: