Μια μαστίχα δρόμος

28/11/2013 by beautyworkshop.gr

Εδώ και ένα δίμηνο περίπου, έχω μπει σε μια διαδικασία αλλαγής διατροφής. Και δίαιτα το λες, αλλά προτιμώ να το σκέφτομαι με την ευρύτερη, λιγότερο καταπιεστική έννοια, για να κρατήσει περισσότερο -είναι και πολλά τα κιλά που πρέπει να φύγουν, οπότε δεν θέλω να το έχω στο μυαλό μου ως κάτι με χρονικό όριο, όπως η δίαιτα. Αλλαγή διατροφής, λοιπόν, και στο πλαίσιο αυτό έχω κάνει αρκετές αλλαγές, μεταξύ άλλων, έχω κόψει τα γλυκά (μικρό το κακό, ποτέ δεν τα συμπαθούσα ιδιαίτερα, ούτως ή άλλως), το γάλα και έχω περιορίσει σημαντικά τα λευκά άλευρα, κάνοντας, παράλληλα και μια διαπίστωση: τελικά, με ενοχλεί η γλουτένη. Αν και δεν έχω κοιλιοκάκη (αυτοάνοσο νόσημα κατά το οποίο η γλουτένη, μια πρωτεϊνη που περιέχεται στα δημητριακά, προκαλεί τοξική αντίδραση στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου), εντούτοις έχω παρατηρήσει πως όποτε περιορίζω τα τρόφιμα με γλουτένη στη διατροφή μου, δεν έχω οιδήματα και χωνεύω πολύ ευκολότερα.

Ένα μίνι μπακάλικο παλαιού τύπου στήθηκε στο Scala Vinoteca ειδικά για την παρουσίαση. © beautyworkshop.gr

Ένα μίνι μπακάλικο παλαιού τύπου στήθηκε στο Scala Vinoteca ειδικά για την παρουσίαση. © beautyworkshop.gr

Για αυτό, όταν πριν από λίγες μέρες, έλαβα πρόσκληση για την παρουσίαση των νέων αλλαντικών χωρίς γλουτένη της εταιρείας Creta Farms στο συμπαθέστατο Scala Vinoteca στο Κολωνάκι, αποφάσισα να πάω χωρίς δεύτερη σκέψη.

Μάνος (αριστερά) και Τάκης Τομαδάκης © beautyworkshop.gr

Μάνος (αριστερά) και Τάκης Δομαζάκης © beautyworkshop.gr

Από τον πλούσιο κατάλογο, δυστυχώς έφτασα μέχρι τη μέση... Πάντως, ότι πρόλαβα να δοκιμάσω ήταν νοστιμότατο. © beautyworkshop.gr

Από τον πλούσιο κατάλογο, δυστυχώς έφτασα μέχρι τη μέση… Πάντως, ότι πρόλαβα να δοκιμάσω ήταν νοστιμότατο. © beautyworkshop.gr

Η εκδήλωση ήταν ενδιαφέρουσα, η ομιλία των 2 ιδιοκτητών της Creta Farms συγκινητική και οι συνταγές που είχε ετοιμάσει η κουζίνα του εστιατορίου απλώς φανταστικές, αν και λόγω έλλειψης χρόνου, περιορίστηκα στα πρώτα πιάτα -πάντως, αυτή τη ρεβιθάδα με λουκάνικο που δεν δοκίμασα και όλοι μου είπαν πως ήταν κόλαση, δεσμεύτηκα στον G. να την φτιάξω εντός των ημερών σε δική μου συνταγή. Στο μεταξύ, και εκμεταλλευόμενη την νοστιμότατη ψητή γαλοπούλα που πήραμε στο press kit φεύγοντας από την εκδήλωση, έφτιαξα πίτσα για τα παιδιά μέσα στο σαββατοκύριακο -χρειάζεται να αναφέρω πως δεν έμεινε ψίχουλο;-, και ιδού και η συνταγή:

Άψητη (αριστερά) και ψημένη. Όσο για τις 3 πιπεριές πάνω - πάνω, δεν είναι design, απλώς τα παιδιά δεν τρώνε πιπεριά, οπότε, αντί να τις βάζω και να τις βγάζω, τις περιόρισα σε μια ακρούλα, για τους μεγάλους. © beautyworkshop.gr

Άψητη (αριστερά) και ψημένη. Όσο για τις 3 πιπεριές πάνω – πάνω, δεν είναι design, απλώς τα παιδιά δεν τρώνε πιπεριά, οπότε, αντί να τις βάζω και να τις βγάζω, τις περιόρισα σε μια ακρούλα, για τους μεγάλους. © beautyworkshop.gr

Πίτσα της μαμάς
Οι αναλογίες είναι για ένα μεγάλο, στρογγυλό ταψί 36 εκ.

Ζυμάρι: Σε 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ρίχνετε 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ, 70 γρ. βούτυρο (και φυτικό μάς κάνει), 1 φλιτζ. καφέ λάδι, 2 κουτ. σούπας ξύδι και λίγο αλάτι, και ξεκινάτε το ζύμωμα. Στο ενδιάμεσο, ρίχνετε χλιαρό νερό (περίπου 1 κούπα) και ζυμώνετε καλά, τουλάχιστον για 10-15 λεπτά, μέχρι να φτιάξετε μια μαλακή, αφράτη, λαστιχωτή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Προσοχή: αν σας φανεί στην αρχή πως το νερό είναι λίγο, μη βιαστείτε να ρίξετε κι άλλο, τουλάχιστον όχι πριν ζυμώσετε καλά, ώστε το αλεύρι να απορροφήσει το νερό και το λάδι που ήδη έχει η ζύμη. Όταν ετοιμάσετε τη ζύμη, αφήστε την στο ψυγείο για 1 ώρα και βγάλτε την 10 λεπτά πριν την χρησιμοποιήσετε.

© beautyworkshop.gr

© beautyworkshop.gr

Πίτσα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Λαδώνετε καλά το ταψί, απλώνετε τη ζύμη με τα χέρια, ώστε να έχει παντού ομοιόμορφο πάχος και βάζετε το ταψί στο φούρνο για 10 λεπτά, ίσα να ζεσταθεί-προψηθεί η ζύμη. Στη συνέχεια το βγάζετε και στρώνετε τα υλικά: απλώνετε μπόλικη σάλτσα ντομάτας (εγώ τη φτιάχνω με σκόρδο, λάδι, ντομάτα, λίγο αλάτι και 3-4 διαφορετικά μυρωδικά, όμως ο κάθε μάγειρας έχει τη δική του σπεσιαλιτέ, οπότε δημιουργήστε ελεύθερα), 3-4 μεγάλα φύλλα από το αλλαντικό (εδώ, χρησιμοποίησα την ψητή γαλοπούλα χωρίς γλουτένη), περίπου 200 γρ. χονδροτριμμένο κασέρι, φρέσκια ντομάτα και, αν θέλετε, πιπεριά. Ψήνετε για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα υλικά και καλή όρεξη!

Μια βόλτα από τη Χίο
Η αλήθεια, πάντως, είναι πως, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχω αρχίσει να γίνομαι πιο σχολαστική με τη διατροφή μας. Πιάνω τον εαυτό μου να κοιτάζει με προσοχή τις ετικέτες των συστατικών, δίνω σημασία στο «χωρίς γλουτένη» ή στο «χαμηλό νάτριο», για αυτό και χάρηκα ιδιαίτερα όταν η Θάλεια και η Στέλλα μου έστειλαν ενημέρωση για το www.get-glutenfree.com, ένα ηλεκτρονικό «μπακάλικο», στο οποίο όλα τα προϊόντα (σε προσιτές τιμές, όπως διαπίστωσα), είναι χωρίς γλουτένη.

Νόστιμα δημητριακά πρωϊνού, χωρίς γλουτένη. Λεπτομέρειες εδώ http://www.get-glutenfree.com/

Νόστιμα δημητριακά πρωϊνού, χωρίς γλουτένη. Λεπτομέρειες εδώ

Καλή η ευκολία των ηλεκτρονικών αγορών, όμως η βόλτα στα μαγαζιά έχει τη δική της χάρη, για αυτό και πάντα ψωνίζουμε το κάτι τις μας από τα μπακάλικα που βρίσκουμε στο δρόμο μας -και πλέον βρίσκουμε πολλά, αφού τα μπακάλικα και τα παντοπωλεία κάνουν θραύση τα τελευταία χρόνια. Στον Πειραιά, ένα από τα αγαπημένα μας είναι το Chios Shop, στο οποίο βρίσκουμε, μεταξύ άλλων προϊόντα από το Χιώτικο Κελλάρι, μια μικρή βιοτεχνία με πεντανόστιμα ζυμαρικά και όχι μόνο, αλλά και διάφορα φαγώσιμα με μαστίχα, όπως ο χαλβάς της φωτογραφίας, τον οποίο ίσα που πρόλαβα να φωτογραφίσω, πριν πέσει επάνω του όλη η οικογένεια και εξαφανίσει κάθε ίχνος.

Καλούδια από το Chios Shop. © beautyworkshop.gr

Καλούδια από το Chios Shop. © beautyworkshop.gr

Τα Mastic Spa του Γιώργου
Μιλώντας για μαστίχα, πρέπει να πω πως η αγάπη μου προς το συστατικό μετράει χρόνια και δεν είναι τυχαία: ήταν το αγαπημένο κέρασμα της γιαγιάς μου (είχε πάντα στο σπίτι της μικρά τσιχλάκια μαστίχας τα οποία μοίραζε σε κάθε ευκαιρία) και, παρόλο που δεν είχε σχέση με τη Χίο, έβαζε πάντα λίγη κοπανισμένη μαστίχα στους κουραμπιέδες της. «Μυρίζει παράδεισο», έλεγε και τη θυμήθηκα πριν από λίγες μέρες, όταν δοκίμασα τη μάσκα με άργιλο της Mastic Spa.

Η μάσκα με άργιλο (για βαθύ καθαρισμό της επιδερμίδας) είναι εξαιρετική. © beautyworkshop.gr

Η μάσκα με άργιλο (για βαθύ καθαρισμό της επιδερμίδας) είναι εξαιρετική. © beautyworkshop.gr

Τα Mastic Spa τα γνωρίζω πολλά χρόνια, όσα χρόνια είμαι σε αυτή τη δουλειά. Πολύ καλά προϊόντα, τα οποία στηρίζονται κατά κύριο λόγο στην εξαιρετική αναπλαστική δύναμη της μαστίχας, μιας σπάνιας ρυτίνης η οποία φύεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου -λίγοι το γνωρίζουν, όμως, ενώ το μαστιχόδενδρο φύεται σε όλη τη Μεσόγειο, αυτή η ιδιαίτερη ποικιλία από την οποία παίρνουμε τη βρώσιμη μαστίχα με τις εκπληκτικές ιδιότητες, φύεται μόνο στην Νότια Χίο: προσπάθειες να καλλιεργηθεί στο Βόρειο τμήμα του νησιού, αλλά και σε μέρη με ίδιο χώμα και ίδιο μικροκλίμα έχουν αποτύχει, κάνοντας τους επιστήμονες να σκίζουν τα πτυχία τους: ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς έχει η Νότια Χίος που την κάνει ιδιαίτερη, όμως γεγονός παραμένει πως είναι το μοναδικό σημείο στη γη στο οποίο μπορεί να ευδοκιμήσει το συγκεκριμένο είδος μαστίχας.

Κάποιοι από εσάς, ίσως θυμάστε καταστήματα Mastic Spa διάσπαρτα στην Αθήνα, τα οποία όμως περιορίστηκαν δραστικά λόγω κρίσης. Σήμερα, τα Mastic Spa διατίθενται σε πολλά Hondos Center, σε επιλεγμένα φαρμακεία και διάφορα σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα (για λεπτομέρειες, πατήστε εδώ © beautyworkshop.gr

Κάποιοι από εσάς, ίσως θυμάστε καταστήματα Mastic Spa διάσπαρτα στην Αθήνα, τα οποία όμως περιορίστηκαν δραστικά λόγω κρίσης. Σήμερα, τα Mastic Spa διατίθενται σε πολλά Hondos Center, σε επιλεγμένα φαρμακεία και διάφορα σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα (για λεπτομέρειες, πατήστε εδώ © beautyworkshop.gr

Τα καλλυντικά Mastic Spa ενσωματώνουν εν πολλοίς τη δύναμη αυτού του εξαιρετικού φυτού: τον περασμένο χειμώνα, ο G. πήγε ως δώρο ένα καλαθάκι με σαμπουάν, αφρόλουτρο και κρέμα σώματος στην καλή μας φίλη Manolita, στη Γενεύη, κι εκείνη ενθουσιάστηκε, λέγοντάς του πως είναι, ίσως, το καλύτερο σαμπουάν που έχει χρησιμοποιήσει στα μαλλιά της. Μια ανάλογη κουβέντα είχαμε στο γραφείο και με την Ακριβή, όταν μου έφερε 2-3 προϊόντα Mastic Spa για να δοκιμάσω, τα οποία τρόμαξα να αναγνωρίσω: ολοκαίνουργιες, πολύ όμορφες συσκευασίες, ολικό lifting στο packaging, κάμποσα νέα προϊόντα… «Ο Γιώργος, ο άντρας μου έχει κάνει το σχεδιασμό», μου λέει με χαμόγελο, και σπεύδω να δηλώσω εντυπωσιασμένη: το νέο look είναι πολύ ταιριαστό στα προϊόντα, και το μόνο που ουσιαστικά έχει μείνει ίδιο είναι η φανταστική μυρωδιά μαστίχας, κάτι ανάμεσα σε καθαριότητα και γλυκό που ψήνεται στο φούρνο, την οποία θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία.

Ο Γιώργος Δημητρόπουλος είναι designer (www.atomic-design.gr) και είναι ο υπεύθυνος πίσω από την αλλαγή εικόνας στις συσκευασίες της Mastic Spa.

Ο Γιώργος Δημητρόπουλος είναι designer (www.atomic-design.gr) και είναι ο υπεύθυνος πίσω από την αλλαγή εικόνας στις συσκευασίες της Mastic Spa.

Μια κρέμα Mastic Spa για σένα
Ανάμεσα στα προϊόντα που μου έφερε η Ακριβή, ήταν και μια κρέμα για νεανικές επιδερμίδες, η Aqua Mare 27 με SPF 15, την οποία αποφάσισα να μην δοκιμάσω η ίδια, αλλά να δοκιμάσει μια από εσάς και να μας πει τη γνώμη της -κάθε review που στέλνετε στο contact, ανεβαίνει πάντα στη fb σελίδα του blog.

© beautyworkshop.gr

© beautyworkshop.gr

Η διαδικασία γνωστή. Ένα μήνυμα εδώ ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής 1 Δεκεμβρίου, στο οποίο θα μου απαντάτε στην ερώτηση: σε ποιο μέρος της Χίου φύεται το μαστιχόδενδρο (να θυμίσω πως δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι followers του blog -αν δεν είστε, μπορείτε να γίνετε δίνοντας το e-mail σας στο μαύρο κουτάκι που βλέπετε κάτω δεξιά στην οθόνη). Όπως πάντα, θα περιμένω e-mail αποδοχής του δώρου από τον νικητή ή την νικήτρια ως τα μεσάνυχτα της επόμενης μέρας και σε περίπτωση που δεν έχω εμπρόθεσμη απάντηση, θα ξαναγίνει κλήρωση.

Osterman © beautyworkshop.gr

Osterman © beautyworkshop.gr

Αν και δεν συμπαθώ την τεκίλα, οφείλω να ομολογήσω ότι το Equinox ήταν νοστιμότατο. © beautyworkshop.gr

Αν και δεν συμπαθώ την τεκίλα, οφείλω να ομολογήσω ότι το Equinox ήταν νοστιμότατο. © beautyworkshop.gr

Υ.Γ. 1 Στις 25 Νοεμβρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Το Osterman, γνωστό και πολύ αγαπημένο restaurant bar του κέντρου, δημιουργεί 2 κοκτέιλς, το Crystal Cobbler και το Equinox, ένα ποσό από τις πωλήσεις των οποίων θα πηγαίνει στην WIN Hellas. Η ενέργεια θα διαρκέσει ως τα τέλη Ιανουαρίου και υποστηρίζεται από τη Swarovski. Βρέθηκα στην εκδήλωση, δοκίμασα το Equinox και το προτείνω ανεπιφύλακτα, στην υγειά τους!

Υ.Γ. 2 Ψάχνω εδώ και μήνες το κατάλληλο ποστ για να βάλω ως τραγούδι τέλους το Σαλάμι του Πάνου Μουζουράκη, το οποίο μου φτιάχνει το κέφι κάθε φορά που το ακούω. Μέχρι στιγμής δεν μου είχε ταιριάξει πουθενά, αλλά σήμερα, με συνταγή πίτσας στο ποστ, δεν θα μπορούσα να επιλέξω κάτι άλλο!

Με την καλημέρα μου,

Χαριτωμένη

Osterman, Πλατεία Αγίας Ειρήνης 10, Αθήνα, 210 3243331

Chios Shop, Φωκίωνος 4 και Γούναρη, Πειραιάς, 210 4121222

Advertisements

BW Topics

BW Archives

BW Calendar

November 2013
M T W T F S S
« Oct   Dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

BW on Skype: BeautyWorkshop.gr

All about BW

beautyworkshop.gr

beautyworkshop.gr

beautyworkshop.gr is a (very) personal blog on beauty –the beauty hidden in bottles and perfumes, but also the other side of it, the one you discover in a great song, a well-cooked meal, a book you don’t want to stop reading or a conversation with a person that loves his or her job.

View Full Profile →

The Idle Cooperative

Σκέψεις - Απόψεις - Εμπειρίες

The Fragrant Man

Fragrant Thoughts, Fragrant Journeys, Perfume Personalities, Interviews and Private Collections from Around the World

A Man's World

Man stuff and things you should know.

iphigeneia panetsou

A fine WordPress.com site

my gourmet nightmare

delectable recipes for sensitive foodies

Bold Athens

Explore your city

The Curly Sue

pop culture/nasty stuff

Mamatsita

Homemade recipes-Homemade Fun

Don't give a SHIRT

My style, my fashion, my passion

meanwhile

"Social misery has inspired the comfortably-off with the urge to take pictures, the gentlest of predations, in order to document a hidden reality, that is, a reality hidden from them. Gazing on other people's reality with curiosity, with detachment, with professionalism, the ubiquitous photographer operates as if that activity transcends class interests, as if its perspective is universal. In fact, photography first comes into its own as an extension of the eye of the middle-class flâneur, whose sensibility was so accurately charted by Baudelaire. The photographer is an armed version of the solitary walker reconnoitering, stalking, cruising the urban inferno, the voyeuristic stroller who discovers the city as a landscape of voluptuous extremes… The flâneur is not attracted to the city's official realities but to its dark seamy corners, the neglected populations—an unofficial reality behind the façade of bourgeois life that the photographer 'apprehends,' as a detective apprehends a criminal."

ΒΙΒΛΙΟΑΝΙΧΝΕΥΤΗΣ

Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που αγαπούν τα βιβλία: Παλαιά (σπάνια, δυσεύρετα, εξαντλημένα, μεταχειρισμένα), και καινούργια. Διαθέτουμε σήμερα, τα βιβλία που θα ψάχνετε αύριο.

Ephemeron

Παρατηρώντας τη βιομηχανία του εφήμερου

η Μπουρού

Μπουρού η (Charonia Tritonis) μεγάλο κοχύλι που χρησιμοποιείται ως τηλεβόας.Λέγεται επίσης κόχυλας,κήρυκας,τσαμπούνα και κόργιαλος.

Αναγεννημένη

"Και το ξερό κεφάλι μου μυαλό ποτέ δε βάζει, όσο τα πόδια μου βαστούν, στο δρόμο θα με βγάζει"

Σχόλια για in my closet

life is beautiful…the only thing we need is to know the techniques!

Follow us or DIE!

Everything is DONE to satisfy YOU!

%d bloggers like this: